Снимка БГНЕС

Правителството превръща почивната станция на властта „Евксиноград” и прилежащия плаж в стратегически обект, който е от значение за националната сигурност. По този начин цялата зона, намираща се във Варна, се приравнява на места като АЕЦ "Козлодуй", военни поделения и заводи, сградите на правителство, президентство, Народното събрание.

Това става ясно от проектопромени в Постановление № 181 на Министерския съвет от 2009 г. за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност. Промените са публикувани за обсъждане в правителствения Портал за обществени консултации strategy.bg.

И до момента има специални мерки за достъп до почивната станция на властта, но сега правителството вдига степента на секретност и застрашеност.

Според мотивите на кабинета, в двореца на стопанството се провеждат официални мероприятия с чуждестранни делегации и гости на председателя на Народното събрание, президента и министър-председателя. Към настоящия момент НСО осъществява охраната на стопанството.

Според закона до части от територията на обектите "достъпът на гражданите може да бъде ограничен само в случаите, свързани с националната сигурност и отбраната на страната, охраната и контрола на държавната граница, опазването на защитени територии и обекти, при опасност за здравето или живота им, както и в други случаи, определени със закон". На практика това означава, че във всеки един момент може да се забрани присъствие на обикновени хора в изключително широк периметър, включващ не само плажа, но и голяма част от морското пространство около почивната база, наричана от авторите на промените "стопанство".

"Този подход осигурява защита и безопасност на обектите и охраняемите лица от потенциални рискове и заплахи от терористичен характер, а в цялостен смисъл – опазване на националната сигурност, което е наложителна мярка в контекста на съвременните динамични условия", посочват авторите на промените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase