Снимка БГНЕС

От 1 юни ще се даде право на пълнолетните, които напускат резидентен тип услуги като социални домове, да получават за период от три месеца целева помощ в размер на линията на бедност за съответната година, предаде БНР. На тази дата влизат в сила промените в Закона за социалното подпомагане

С промените в правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане, които трябва да одобри правителството съвсем скоро, отпусканите от държавата помощи се обвързват с линията на бедност или процент от нея. Това ще разшири обхвата на хората с помощи с около 80% спрямо сега и ще увеличи размерите на сумите между 60 и 120% в зависимост от целевите групи. Предвидено е, когато човек на месечно социално подпомагане започне работа, той да продължи да получава и помощи още 3 месеца.

Еднократната социална помощ за покриване на индивидуално възникнали нужди също ще е в нов размер. Сега тя се определя като петкратния размер на гарантирания минимален доход и е 375 лв. От 1 юни тази помощ ще е три пъти линията на бедност или 1512 лв. за тази година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase