Снимка БГНЕС

Налагането на лимити за медицински направления при проследяването на хронично болни е в ущърб на пациентите и отнема възможността за качествена медицинска грижа. Затова медицинските дейности, свързани с наблюдението на диспансеризирани пациенти, трябва да са извън регулативния стандарт. Това заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) и общопрактикуващ лекар д-р Николай Брънзалов пред БНТ.

Той потвърди, че в новия рамков договор средствата за изследвания са били намалени, но съобщи, че след реакция от БЛС са взети мерки. "Пуснат е и писмен сигнал, ще преразгледат и коригират стандартите", обяви той.

Д-р Брънзалов съобщи, че високоспециализираните дейности, които се имат предвид, са свързани с наблюдението на хронично болни - със сърдечносъдови болести, диабет и др.

Той уточни, че в останалите случаи лимитите за направления са оправдани, тъй като все пак решението е на общопрактикуващия лекар, а не на пациента.

Блънзалов коментира бюджета на НЗОК, който предстои да бъде разгледан в парламента. Според него статуквото се запазва - отново най-солидна част от парите за здраве отиват към болниците, въпреки увеличението с над 900 000 лв.

Проектобюджетът не показва философия на извеждане на диагностични дейности в извънболничната помощ. Около половин милиард отново отиват в болничната помощ. Бюджетът следва статуквото. Масово се влиза в болница, за да се постави диагноза. Разговор за увеличаване на потребителската такса при личните лекари не е проведен, въпреки декларациите на политиците, каза в заключение д-р Николай Брънзалов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase