Снимка БГНЕС
fallback

Да се въведе необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата, да се увеличи данъкът върху доходите на физическите лица от 10 на 15% и да се въведе 15-процентен корпоративен данък.

Това са част от предложенията на КНСБ за данъчна реформа. Те бяха представени на конференция с участието на депутати и представители на Министерството на финансите.

Президентът на синдиката Пламен Димитров коментира, че подобен подход върху доходите "ще разтовари" данъчни приходи от един милиард и половина лева. "Тоест ще има 1,5 млрд. лв. загуба за бюджета, за фиска, при минимална работа заплата от 850 лв. и тези пари ще влязат в джобовете на работещите българи. Ще има ефект върху потреблението, а и от там, надяваме се, допълнително и върху растежа на брутния продукт", коментира той.

Експертните сметки на синдиката сочат, че тази загуба за бюджета ще се компенсира чрез другите данъчни промени, които КНСБ предлага и които ще донесат 2,300 млрд. лева допълнителни приходи. Сред тях е възстановяване до 20 процента на намалените ставки на ДДС, въвеждане на данък върху финансовите транзакции и други.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Не мо повярвам

преди 1 година

Всеки втори в българия работодател осигурява работника на минималната заплата и му дава още толкова или много повече на ръка. 100% в сивата икономика, а редовните са натоварени с всякакъв данък. Вендинг автоматите в провинцията са без касови апарати.Зеленчука е без никаква фактура.Те това не могат да оправят, вие ще вдигате на редовните данъците, оправете нередовните. Който си е редовен той си плаща.КНСБ вие не сте в час, грозно е да ви слушам.

49

Анонимен

преди 1 година

Пламенчо, всеки да си плаща данъците! Няма минимум! Щото всички като теб там ще се пишат!

48

Анонимен

преди 1 година

В западна Европа има цели квартали с бежанци/роми и др. изхранвани от държавата. Това е европейско, да си инженер и да те хакат с 50% данък(понеже си се продал добре и взимаш уж едни 10, но след данъка 5 хил. евро) за да хранят неитегрируеими чужденци в собствената ти държава, които смятат, че си им длъжен и те презират. Безплатен дом, храна и здравни грижи. На гърба на местните работници. Европейският съюз е готин, но е прекалено социален... Затова и корумпираните държави също го цокат.

fallback