Пенсионерите с трайно намалена работоспособност и степен на увреждане, на които е определена чужда помощ, да имат право на добавка в размер на 75% от социалната пенсия за старост. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени чрез законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване.

"Новите промени в Кодекса за социално осигуряване означават, че се разширява кръгът на хората, които ще имат достъп до тази помощ. В повечето случаи в нашето законодателство подобни средства получават единствено хората, които са със степен на увреждане над 90 и се нуждаят от чужда помощ", заяви председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева в студиото на "България сутрин".

По думите на адвокат Георги Коев промените показват, че "когато има желание, може да се действа".

"Общоприет факт е, че има световна икономическа криза. Инфлацията у нас не може да бъде игнорирана. Хората в неравностойно положение изпадат във все по-затруднено материално положение, затова трябва да приветстваме началото на работата по този процес", коментира той.

Събева изтъкна, че ограничаването на броя на случаите, в които НЕЛК може да връща процедури за ново разглеждане от ТЕЛК, е чакана дълго.

"Едното връщане скъсява периода на обжалванията и произнасянето на медицинската експертиза. Друг хубав текст е, че комисията на ТЕЛК е задължена да спазва предписанията на НЕЛК. Често се получаваше те да бъдат игнорирани. Хората ходеха в един омагьосан кръг. Това продължаваше с години", подчерта тя пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Според Събева медицинските специалисти вече не искат да участват в медицинските експертизи, защото "бяха заклеймени като хора, взимащи пари и оценяващи". "Липсват кадри и заплащането е унизително", настоя тя.

Председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия припомни още, че за заболявания в развитие не се дава пожизнен срок на ТЕЛК. След приемането на новите изменения през месец януари обаче, в списъка с пожизнени срок вече се включват много повече заболявания, сред които епилепсията и психичните заболявания.

"Постоянното явяване пред ТЕЛК е травма за родителя и за детето. Подобриха се доста неща", смята Събева.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase