Снимка БГНЕС
fallback

Внасянето на проектобюджет с дефицит от 6,4 % противоречи на Закона за публичните финанси. Това става ясно от становище на Фискалния съвет, изпратено до парламента, съобщи БНР. Експертите от независимия консултативен орган препоръчват мерки за ограничаване на недостига в хазната и структурни реформи.

Фискалният съвет препоръчва придържане към дефицит до 3% от БВП и припомня, че догодина страната ни ще бъде оценявана от Европейската комисия. Ако недостигът в хазната се запази с размера, записан в правителствения проектобюджет, ще влезем в процедура по свръхдефицит.

Oще по темата
Според експертите са необходими структурни реформи и сериозно ограничаване на разходите, тъй като така предложените текстове реално стимулират инфлацията.

Също така високият дефицит води до покачване на дълга. Въпреки че страната ни ще остане със сравнително нисък дълг към брутния вътрешен продукт, лихвите по обслужването му ще тежат все повече на фиска.

По-рано днес служебното правителство одобри проектобюджета за тази година, който да внесе за разглеждане в Народното събрание и в който е заложен дефицит от 6,4 на сто от брутния вътрешен продукт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

ББ

преди 1 година

това е Бюджет изпратен на решитников-радев от крЕмъл!сеещ страхове и завсимости!граобхващат руската "вълна" и продължават с пропагандата в опит да продължат да ви ограбват!четете фактите ако имате памет...ако нямате...ще къртите камъни за...путин в лагери!успех!

15

до анонимния

преди 1 година

Има една комбинация от бутоните на клавиатурата даваща възможност да пишеш на български език. Не е сложно.

14

ДЕТСКИ и ПОМОЩИ

преди 1 година

САМО ЗА МАЙКИ НАД 18 г. ЗАВЪРШИЛИ СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ >>> НИКАКВИ СОЦИАЛНИ ПАРИ ЗА " ДЕЦА РАЖДАТ ДЕЦА"

fallback