fallback

Общ преглед
Служители на Държавна агенция "Архиви" се събраха на протест пред институцията с искане за увеличение на заплатите си с 30%. Протестиращите са категорични, че трябва да получават достойни заплати, като срещат подкрепа и от синдикатите.

Протестните плакати на служителите гласят "30% увеличение на ФРЗ", "Заплати, а не подаяния" и "Забранената институция на паметта".

Бистра Дамова е старши експерт в ДА "Архиви". Пред БГНЕС тя каза, че работи от 15 г. в ДА "Архиви" и днес с колегите й протестират, защото заплатите им са много близки нетно до минималните в страната. "Длъжностите, които ние заемаме, са длъжности, които са за висше образование. Ние все пак сме учили, потрудили сме се да имаме образованието, за да можем да работим на тези длъжности и да бъдем назначени", посочи Дамова и отбеляза, че заплатите им не се увеличават, много често са били замразявани.

"Ние имаме право на допълнителни материални възнаграждения, които на всеки 3 месеца трябва да получаваме. Тях също не ги получаваме", призна жената и подчерта, че като държавен служител, тя и колегите й нямат право да работят на друго място, а с минимална работна заплата, предвид инфлацията, няма как да оцелеят с увеличение от 100 лв.

Председателят на ДА "Архиви" Михаил Груев слезе при протестиращите и заяви: "Аз от своя страна съм направил необходимото, информирайки нивата над мен за вашите искания и за създалото се недоволство по отношение не само на заплатите, а въобще на финансовото състояние на Агенцията, така че запознат съм с исканията. Действително по размера им може да се спори, но така или иначе считам, че служителите в системата на Архивите заслужават едно справедливо заплащане."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Един от тях

преди 1 година

Един младши експерт в системата не взема повече от 920 лева. Това ако е адекватно заплащане ...

19

Един от тях

преди 1 година

Виждам тук индивиди, главно анонимни, които си нямат и понятие от архивна работа. Дигитализацията е на скенери дадени по отделите преди около 10-13 години, някои компютри са на същите години. За "клатене на краката" не остава време от купищата работа, която извира. Справки, проверки на фондообразуватели, копия на документи (в някои отдели са със стотиците), обработка на лични фондове (за които благодарим на нашите дарители), а черешката на тортата е популяризаторската дейност.

18

Анонимен

преди 1 година

Професията "архивист" е ключова във всяко общество. Престижът й се изгражда от работещите в системата. Интересен обаче е въпросът за образованието на работещите в архивната система. Професията "архивист" е регулирана, но заради съботажа на ДАА в закона не се предвижда член, който изисква стартово образование и квалификация по архивистика за работещите, респективно няма и наредба за професията. Те създават сивия сектор на обработките, от който добре печелят. Като искат заплати - да се образоват.

fallback