Снимка: Bulgaria ON AIR

Двете най-големи формации в парламента - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България", решиха, че ще работят по управленска програма с ясни ангажименти. Това обаче не даде отговор на въпроса дали двете коалиции може да формират мнозинство и да съставят кабинет.

"На първо време видях три акцента след края на срещата. Чисто символично това е първа среща и сядане на една маса публично на лидери, водещи двете опозиционни коалиции. Спомена се за въпросната прошка, която също може да бъде разгледана символично, от друга страна видяхме обръщения на малки имена. Видя се през цялото време, че инициативата е в ръцете на Бойко Борисов, той водеше тази среща. Това постоянно скрепяване на "Продължаваме промяната - Демократична България" в този процес чисто имиджово вече влияе на тяхната политика, която следват. Ефектите ще се видят на следващия вот, било местен, или парламентарен", заяви политологът Ивайло Илиев в "България сутрин."

Още по темата

"Това, че в рамките на един много кратък период от време имаме обрат в позициите на конкретни политически партии, мен започва да ме притеснява. Имам предвид завоя, който предприемат от "Продължаваме промяната - Демократична България". Тяхното поведение, че няма да подкрепят първия мандат, но застават на масата на преговорите и дебатират по конкретни политики, и това, което вчера се вметна за втория мандат, да бъде предложен състав на структурен Министерски съвет в рамките на мандата на ПП-ДБ, означава, че имаме по-сериозна колаборация и сътрудничество между двете партии", каза политологът Атанас Радев пред Bulgaria ON AIR.

Според него в рамките на тези преговори лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов е "поставил в режим на обяснение "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Меко казано Борисов си постави дневния ред и постави като заложник ПП-ДБ за бъдещето на 49-ото НС и на бюджета и правителството. Това беше стратегически ход и не е добре за състоянието на "Продължаваме промяната - Демократична България", защото тяхната риторика през последните години е анти-ГЕРБ. Всички започват да говорят за диалог и разум. Тук въпросът е, как това нещо да се случи в рамките на тези преговори, как ще бъде отиграно, за да могат избирателите да разберат какво се случва", коментира още Радев.

"Борисов намекна няколко пъти, че винаги има план Б, дава сигнал към новата коалиция, че това е план А за някакво общо сътрудничество на ниво експертен кабинет, но напомня, че може и без тях и да се договори с други партии", подчерта Ивайло Илиев.

По негови думите въпросното искане за предварително обявяване на състава на кабинет цели да се види дали ще бъдат сложени експерти и дали ще присъстват съпредседателите на новата коалиция.

"Дори да не присъстват, ако ГЕРБ направи някакъв компромис да подкрепи втория мандат, в някакъв момент Борисов може да напомни, че отново в неговата градинка е копчето към новите избори или нов вид конфигурация в същия кабинет. Може да ни напомни, че при възникнали грешки това е кабинет на "Продължаваме промяната - Демократична България", чисто имиджово да се опита да се разграничи, и в най-лошия и негативен сценарий би могло да се озовем в ситуация на експертния кабинет, подкрепян от двете коалиции да управлява няколко месеца, точно преди местните избори да се опита отново вината да бъде прехвърлена към новата коалиция и този кабинет да претърпи крах", каза още Илиев.

Според Атанас Радев партиите трябва да си зададат въпрос какво се опитват да направят. "Ще печелим местни избори, ще управляваме или искаме да приемем бюджета, да закърпим някак положението и тогава да отидем на избори."

"В рамките на тази ситуация виждаме заявките на няколко политически партии, които няма да подкрепят бюджета на служебното правителство. Автоматично означава, че би следвало да има редовно правителство, което да коригира. От ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" говорят за по-дълбоко сътрудничество с Министерството на финансите, докато текат преговори, което автоматично означава, че трябва да се удължи живота на НС", каза Радев.

"Би следвало в рамките на тези преговори да се стигне до някакъв консенсусен вариант, в който да има  експертно правителство, което да да бъде с политическата отговорност на ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България", които да го крепят. Ако има от една страна само на ГЕРБ с БСП и ДПС, ГЕРБ ще претърпи щети на местните избори. Ако е само ПП-ДБ, пак ще търпят щети. Това е една споделяна отговорност, която крие сериозни рискове при двата политически субекта", смята Радев.

"Щетите ще са за всички участници, но пък усещаме, че щетите ще бъдат повече за новата коалиция, а ГЕРБ биха претърпели повече щети, ако се стигне до конфигурация с ДПС и БСП. Но Бойко Борисов не е толкова глупав, че да си го причини", допълни Ивайло Илиев.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase