Снимка: Bulgaria ON AIR

Българинът Георги Пеев спечели златен медал по плуване на Световното първенство за трансплантирани в Пърт, Австралия. Той победи в дисциплината 100 метра бруст при мъжете между 40 и 49-годишна възраст. Георги е първият състезател с две трансплантации, който печели световната титла, а това са 24-ите игри.

Днес той се състезава в дисциплините 50 метра кроул и 50 метра бруст.

"Най-много ме притеснява, че в България не са правят достатъчно трансплантации, за да има повече като мен. Живея в град, в който няма закрит плувен басейн, подготовката ми коства много време и средства. Аз съм наясно, че нашата държава не я интересува спорт за трансплантирани. Взел съм нещата в свои ръце. Ако кажа, че е лесно - не е лесно. Ако кажа, че е трудно - не обичам да се оплаквам. Намирам начин да се справям. Донорството е живот и спасява човешки животи. В България тези, от които зависи да поправят нещата, счупиха системата през 2018 г., като закриха Изпълнителната агенция по трансплантация", коментира Георги Пеев за "България сутрин".

Още по темата

Той посочи, че нашият отбор е най-малкият на Световното първенство за трансплантирани. Във връзка с условията и подготовките даде пример с отбора на англичаните, които са имали в екипа 7 масажиста.

Георги е с трансплантирано сърце през 2013 г. и бъбрек - през 2015 г.

"За мен ще е успех, ако тази година в България се направят 10 трансплантации на сърце, 50 на бъбреци, 20 на черен дроб. Това че съм спечелил някакъв медал, емоцията е голяма. В личен план, като говориш за кауза, не може личното да е успех. Медалът не означава нищо, ако не донесе нещо за хората, които чакат трансплантации", каза още Георги пред Bulgaria ON AIR.

Той посвети успеха си и на семействата на донорите, които в най-трудния за тях момент взимат решението да помогнат на нуждаещ се.

"Планирам да не умирам, да бъда жив и да ръчкам системата, за да има повече трансплантации в България. Най-гадното нещо е да си умрял. Политиците да спрат да се карат и да обърнат внимание на спасяването на човешкия живот. Не са безсмъртни. Това, което се случи на мен, и на тях може да се случи", допълни Георги Пеев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase