България обмисля забрана на вноса на украинско зърно, като целта е да се успокоят производителите и да се подпомогне бранша.

Към март 2023 г. по данни на Европейския съвет, са изнесени над 23 милиона тона зърно, и други хранителни продукти от Украйна. Почти 49% от товара са били царевица. Следва пшеницата, от която 28% е изнесена и 11% са слънчогледови продукти. От тази продукция у нас са внесени близо 640 хиляди тона украинско зърно до март месец, сочат данните на Агенция "Митници".

Още по темата
Според информацията на Министерството на земеделието, безмитният украински внос е довел до над два пъти спад в изкупните цени на слънчогледа у нас и над 30% по-ниски ценови нива при пшеницата. През последните 8 месеца най-голям е делът на внесения украински слънчоглед над 610 хиляди тона, следван от над 16 000 тона царевица.

Най-малък е делът на внесената украинска пшеница у нас - малко над 14 000 тона.

Внос на зърно у нас има и от трети страни, като за този период допълнително на нашия пазар са влезли още над 24 000 тона пшеница, царевица и слънчоглед. Тези цифри мотивират българските власти да обмислят забрана за внос на украинско зърно. Това вече направиха Полша и Унгария, а днес такава мярка обяви и Словакия. Предстои предложението на земеделското министерство да бъде представено и обсъдено с президента и министъра на икономиката.

Български зърнопроизводители са притеснени от сериозни загуби. Готвят протести, ако служебното правителство не вземе мерки. Георги Милев е зърнопроизводител от Плевен и заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Фирмата му произвежда пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед. За последната година търпи загуба за 200 хил. лв.

"Ако трябва да говорим за колеги, при тях загубите са много мащабни. Има колеги, които не са продали и едно зърно от миналогодишната реколта. Говоря за пшеница, царевица и слънчоглед", каза Милев.

Проблемът на българските земеделци започна от забраната за износ, заради взето решение на правителството на Кирил Петков. Това беше в следствие на решение на Европейската комисия от март миналата година да създаде "коридори на солидарността" в помощ на износа на стоки от Украйна.

"Ние очакваме от служебното правителство да продължи да изпълнява ангажиментите, които пое към нас и да се борим с чиновниците в Брюксел това нещо да има поне някакъв регламент и да не се получава този дъмпинг на пазара. Ние реално не може да намерим пазар, да не говорим за вътрешен пазар", обясни още Милев.

Ако не се предприемат мерки, Георги очаква загуби за бизнеса си с до 40%.

"Ние сме готови за постоянни протести и за постоянно затваряне на границите, ако европейските чиновници неглижират нашите искания", категоричен е зърнопроизводителят.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase