Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Защо президентът на Северна Македония Стево Пендаровски се зарече да не кани българския президент Румен Радев в Северна Македония?

"Президентът на РСМ каза в едно предаване, че между него и Румен Радев от две години не е имало конструктивен диалог, хвърляйки вината върху българската страна, това не е нищо ново. И там прехвърчат подобни медийни изяви, които трябва да насочат обществената енергия в дадена посока. Беше използвано за вътрешна употреба. Проблемът е, че нашите скопски партньори правят всичко, за да няма диалог. На правителствено ниво разговори няма, работата на историческата комисия буксува, тъй че отношенията между двете държави са на точка нула", това каза историкът д-р Войн Божинов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него вината е на официалните власти в Скопие: "Има няколко стъпки, които Северна Македония трябва да направи, но тя няма желанието да стори това, по простата причина, че това би ударило по нейните догми.

По думите му от българското външно министерство не може да има претенции да участваме в Конституцията на съседна държава. "Нашите съседи се хванаха за тези думи и дадоха пореден тласък на антибългарската кампания. Нашите дипломати трябва да се замислят какви реплики трябва да използват по отношение на нашата Югозападна съседка", смята историкът.

Според д-р Войн Божинов дори и българите да влязат в Конституцията на Северна Македония, нищо няма да промени съдбата на нашите съседи. "Югославската машина си работи с пълен размах", каза той в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Би ги променило много по-твърда и ясна позиция, изпуснахме своя шанс с махането на ветото. Оттук нататък македонизмът е вътре в ЕС, излизане няма", категоричен е Божинов.

"Опасявам се, че нямаме необходимия инструментариум, воля и хора. Ние не сме обект, а субект на международната политика. Такова безгръбначие по национален въпрос... по никакъв начин не трябва да го подценяваме", каза историкът.

"Ясно трябва да се даде знак в Скопие, че в крайна сметка българската политика е независима. Това ще е трудно. В Скопие знаят от кого зависят нещата. На първо място трябва да се реши въпроса с клубовете и с насаждането на омраза спрямо българите в Северна Македония, включително насилието към тях", смята д-р Войн Божинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase