Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Изследване на потреблението на културни продукти от пълнолетното население на Република България показва доста притеснителни данни. То е направено в рамките на проект "Лаборатория “Право на култура” на сдружение “Фабрика за идеи” и е финансирано от Националния фонд "Култура" по програма “Подкрепа за възстановяване и развитие на частни културни организации”.

52% от пълнолетното население на Република България не са посетили нито едно културно събитие през 2022 г., предаде БНР.

"Резултатите от изследването потвърдиха нашата работна хипотеза като организация, която работи в малките населени места, и много по-страшни са цифрите, където 78% от хората над 55 години не са посещавали културни събития“, казва Янина Танева от "Фабрика за идеи".

Изследването е поръчано от “Фабрика за идеи”, които работят за възстановяването на културния живот, на социологическа агенция “Маркет линкс”. Обемът на извадката е  от 1024 респонденти. Ключови данни, залегнали в проучването, са динамиката на (не)участие в културни дейности с посочване на спецификата по възраст, образование, средно брутно възнаграждение, населено място и пол.

"Опроверга се предположението, че в селата няма интерес или желание да се потребява или да се създава култура“, изтъква Янина Танева.

20% от хората с най-ниски доходи отделят едва 0,5% за култура и културни дейности. Хората в активната професионална дейност и с високи доходи посочват фактора време като сериозна пречка за участие в културни дейности.

Данните от изследването сочат, че най-много българи са посетили заведения с жива музика (66%), исторически забележителности (61%) и събори или фестивали (54%). Важен извод е, че хората над 55 години рязко не могат да си позволят участие в културния живот. 60% от жителите на селата биха посещавали културни събития, ако имаха повече пари, а 40 на сто – ако такива събития са организирани в тяхното или близко населено място.

"Фабрика за идеи“ отдавна работи в български села чрез програмата "Резиденция Баба“, по която млади хора живеят в домакинства на възрастни хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Mystique

преди 1 година

Трагична, но неизненадваща статистика. И веднага се намериха очакваните оправдания - парите, времето, артистите... Мисленето трябва да се промени, мисленето. Тук все още за много хора изкуството не се счита за труд, не се отчитат усилията за издаване на книга, създаване на филм, постановка, подреждане на изложба. Даже са смешни цените на билетите за много от театрите, да не говорим за годишните карти за библиотеките и входовете на музеите.

52

Анонимен

преди 1 година

При положение, че има филми и интернет, само някакви столични сноби ходят на театър, да ги видят хората колко са "културни", хахаха

51

:)

преди 1 година

Елементарно, Уотсън! И без да изхарча хиляди за проучване, мога да ви кажа същото :) По малките населени места няма театри и опери, така че да посетят значи да пътуват, спят на хотел и това увеличава разходите, които и без това са непосилни за пенсионерите от малките населени места. Тук е съществената роля на обществените медии, ама те вече не са такива.

fallback