fallback

Защо от Синдикат "Образование" искат оставката на вътрешния министр Иван Демерджиев?

"Това е свързано с новия протокол, според който директорите на учебните институции трябва да отговарят при евентуална заплаха, този въпрос не се прие еднозначно в учителската гилдия. Учителите какво ли не ги задължаваха. Не виждам как може да стане това нещо. Необмислено е от страна на МВР такова задължение да се вменява на учителите и на останалия персонал в училище" каза главният експерт в Синдиката на българските учители Иван Кънчев в "Денят ON AIR".

По думите му учителят или служителят би могъл, ако забележи нещо съмнително, да даде информация за това, но "не и да тръгне по коридорите и да търси бомби".

По думите му в протокола на МВР има и нещо положително - директорите няма да отговарят за решение дали едно училище да бъде затворено, а съответните органи.

"Трябваше да бъде това нещо по-добре разработено. Темата е много ангажираща, имайки предвид всичко, което става около нас, включително и войната. Синдикатът на българските учители направи едно проучване и се оказа, че в София има две-три скривалища, които биха могли някак си да се ползват. Аварийните изходи във всяко едно учебно заведение в повечето случаи са заключени и затрупани с неща. Много малко са аварийните изходи, които се действат като такива", коментира Кънчев пред Bulgaria ON AIR.

Учителите и директорите трябва да са запознати какво се случва при такава ситуация, провеждат се курсове за кибератаки, но за подобни ситуации трябва да бъдат подготвени директори и учители. Те трябва да имат компетентност да реагират. Ние призоваваме Министерството да вземе съответните решения, да се подготвят съответни програми за обучение на учители и директори, за осигуряване на безопасността на учениците", каза още експертът.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Писна ни!

преди 1 година

Хайде, стига! Стига ни вменявахте неприсъщи дейности! То плюнки ли не събирахме с Ковид тестовете, то не бе дистанционно обучение и предаване "на живо". То са образователни платформи, някои излишни, но "се усвояват" пари. То е НВУ и матури, то е секретност, сякаш децата кандидатстват за ЦРУ. Сега ще ни обучават да търсим бомби. Оставете ни да си учим децата спокойно! Стига тормозихте учителите!

6

Анонимен

преди 1 година

След като полицаите могат да събират билки и да косят трева (коноп) що пък учителите да не търсят бомби?

5

Анонимен

преди 1 година

Нищо сложно.Сутрин прибират телефоните и бомбите на учениците и започват спокойни учебни занимания.

fallback