Снимка БГНЕС

Посещенията на здравен специалист у дома при новородено ще се осъществяват до шест месеца след изписването от родилния дом, а не само в първите две седмици. Тези и други дейности, както и нови изследвания, ще влязат в пакета, който се плаща от НЗОК.

Промените в наредбата, която регламентира това, са публикувани за обществено обсъждане от здравното министерство. Те обаче влизат в сила едва след приемането на бюджет 2023. Служебният премиер Гълъб Донев обяви вчера, че ако не се сформира бързо ново правителство, неговото ще подготви бюджетните закони за тази година.

Сега майката има право на домашни посещения от медицинска сестра, акушерка или лекарски асистент до 14 дни след изписването от родилното отделение. Занапред този времеви период ще се увеличи. Предложената промяна е в унисон с приоритетите на Министерството на здравеопазването за подобряване на здравното обслужване на децата, мотивират се оттам.

Пациентите ще получат достъп и до нови видове изследвания в извънболничната помощ, които досега не са покривани от касата. Те вече няма да плащат за маркери за сърдечна недостатъчност - натриуретичен пептид (BNP) и фрагмент на прохормона на натриуретичния пептид (NT pro BNT), сърдечен тропонин и витамин Д, които са важни за проследяване развоя на някои заболявания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase