Законът за минималната надценка ще е готов до дни. Той ще бъде представен за обществено обсъждане следващия понеделник. Законът ограничава надценките на хранителните стоки. Това съобщи министърът на икономиката Никола Стоянов по време на форума на в. "Стандарт".

"За всяка група стоки ще се налага минимална надценка за един-два артикула", обясни той.

Това е част от мерките срещу високите цени, които предприема държавата. Първата е информационна и е свързана със сайта, който Министерството на икономиката пусна преди пет дни, напомни министърът. В него вече има по 10 хил. влизания на ден, което се определя като висок интерес, допълни Стоянов, предаде Bulgaria ON AIR.

"Потребителите и сега могат да видят как стоят нещата в тяхната област или град. Развитие на платформата ще има, но не в посока конкретно магазини, тъй като идеята на платформата не е да дава информация на потребителите къде е най-евтино в момента и да ходят там да си купят. Имайте предвид, тук не се включват цени на промоции. Ако една верига каже, че в нейните магазини примерно най-ниската цена на кашкавала е 20 лв., когато отидат потребителите там, те най-вероятно ще намерят още по-ниска цена на някой продукт, който в момента е на промоция", заяви Стоянов.

"Има такива сайтове, които изследват рекламните брошури на компаниите. Целта тук е да се покаже тенденцията, от една страна, как се развиват цените, от друга страна, да могат потребителите да видят как се формират", обясни министърът на икономиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase