Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Почти 70 млн. души от Европейския съюз са застрашени от психични разстройства заради серията кризи през последните години, а депресията се очаква да бъде на първо място като причина за загуба на работоспособност до 2030 г. Всички мерки трябва да бъдат към насочени към превенция на такива състояние, а заради демографската криза България трябва да усили интеграцията на хората в неравностойно положение на пазара на труда и да се възползва от остатъчната работоспособност на лицата с намалена такава. Това коментира Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ и член на Европейския икономически и социален комитет, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Последният доклад на индекса на психичното здраве Headway показва в момента 600 млрд. евро (близо 4% от БВП) загуби има ЕС заради психически разстройства. Северните страни се справят по-добре със ситуацията, а Румъния, България и Словакия са посочени като държави, които не се справят толкова добре... Най-важно е да се разбира, че едно психическо разстройство не е присъда, може да бъде лекувано.", каза гостът.

Психичното здраве е обособено като приоритет на ЕС, а България има Национална стратегия и пътна карта, но реализирането на мерките среща различни трудности, каза Ангелова. В страната има само 500 психиатъра, от които едва 100 работят на терен; 70% от работодателите казват, че разбират тези въпроси, но няма да наемат лице с депресия, даде за пример тя.

Според Ангелова пътната карта на България трябва да се разшири с повече мерки, насочени към децата и ефектите от кризите върху тях, както и здравните лица, които в цяла Европа понесоха тежестта от пандемията, а сега трябва да работят в силно напрегната здравна система заради забавените от пандемията лечения. Трябва да се засили и ролята и участието на социалните предприятия, които стават все по-модени и възприети в България, тъй като дават големи възможности за интегриране на хора с намалена работоспособност или лошо психично здраве в пазара на труда, каза Ангелова и даде за пример как хора със синдром на Даун се реализират много добре като санитари.

Пазарът на труда в България изпитва нужда от близо 300 000 души, като всяка година се губят по нови 50 000, което може да бъде частично решено чрез нова оценка на остатъчната трудоспособност. Хората с увреждания в България са почти 500 000 и мобилизирането на тяхната остатъчна трудоспособност е сериозен резерв за пазара на труда, каза тя.

Друга краткосрочна мярка за решаване на проблемите с недостига на кадри е облекчаване на мерки за внос на персонал в България, които са доста по-рестриктивни от тези на съседни страни, каза Ангелова.

"Вече загубихме възможността да внасяме работници от Молдова, където Румъния ни изпревари, и сега трябва да се състезаваме с по-далечни дестинации като Киргизстан и Узбекистан. ЕС работи по т.нар. Пакет на талантите, който е свързан с облекчаване на достъпа на граждани от трети страни до пазара на труда, и България ще се състезава с всички европейски държави за този допълнителен ресурс."

Целият разговор - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase