Снимка: БГНЕС
fallback

Минималният размер на дневните пари при командировка у нас да се увеличи от 20 на 40 лв. предвиждат промени в Наредбата за командировките в страната, които бяха одобрени на днешното правителствено заседание.

Целта на измененията е да се гарантира адекватен размер на дневните пари, който да покрива разходите за храна при командироване на фона на ръста на инфлацията. Последната промяна на тяхната стойност е от 1 януари 2008 г., когато е определена на 20 лв.

Предвижда се и възможност дневните пари да бъдат до 200 на сто от нормативно определения минимум, т.е. до 80 лв., по преценка на командироващия, на друг колективен орган за управление на предприятието, или когато това е уговорено в колективен трудов договор или в споразумение със синдикална организация на държавните служители.

С промените в наредбата се намалява и административната тежест за предприятията. Те ще могат да издават заповедта за командироване електронно.

Премахва се и задължителното изискване за нейното подпечатване, което създава съществени затруднения и ненужно административно натоварване.

Командироващите ще могат да преценяват дали е необходимо удостоверяване на присъствието на работниците и служителите на обекта, на който са командировани. Новите разпоредби създават и условия за по-адекватно отчитане и на пътните разходи при ползване на личен автомобил от командирования.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 1 година

Не е важно на мен да ми е добре, важното е Вуте да е зле казал Нане от село.

18

Анонимен

преди 1 година

Имало големи безредици във Франция .Еврогейския съюз се разпада .Кво ще правим ние ?

17

от село

преди 1 година

Смятам, че ако държавните чиновници бъдат съкратени с 49.9%, то това ще даде добро отражение на по-доброто обслужване на населението. А защо държавните чиновници не работят и в събота, както беше едно време; ние в частния сектор работим в събота от 8.00 до 17.00, но никои командировъчни не мисли и да ни дава, нищо не ни дават, освен минимални заплати и ... заплахи ..., че ще ни пратят на улицата ...

fallback