Заеми в размер на 160 милиона лева са изтеглили студентите и докторантите у нас в последните 12 години, откакто се отпускат подобни кредити. За периода от 1 септември 2010 г. до 31 декември 2022 г. са сключени общо 22 088 кредита, като средният им размер е 7218,29 лв. Преди няколко години обаче имаше куриозен случай, когато студент изтегли 38 000 лева, за да учи платено дентална медицина.

Държавата и тази година отпусна 40 милиона лева гаранция за заемите на студенти и докторанти. Решението е регулярно и се взема всяка година, като вече има студенти, които са завършили и не са започнали изплащането на заемите си.

Държавата оказва подкрепа като гарантира главниците и лихвите по задълженията на младежи, които нямат възможност да покрият разходите си за обучение и издръжка. Договорените кредити са гарантирани до тяхното пълно погасяване, като се предлагат от осем банки. Прано на такива заеми имат както български студенти, така и младежи от ЕС, ЕИО и Швейцария. По закон лихвите не бива да надхвърлят 7 на сто, но някои от банките предлагат и по-нисък лихвен процент - от 3,95 до 5 на сто.

 

 

 

Коментари Напиши коментар

14

Име

преди 2 месеца

Парите се превеждат директно на университета, не е друго - ти трябва само да ги връщаш, не ги виждаш дори за минута.

13

Анонимен

преди 2 месеца

До ОФчо Нали СЩ фалираха така в 2007 г. Не могат да плащат заемите.

12

ОФчо

преди 2 месеца

Платеното образование е по-мотивиращо, освен ако не е "схема" за източнане на пари!