fallback

Страната ни отбеляза 80 години от спасяването на българските евреи.

Президентът Румен Радев откри документалната изложба, посветена на историческото събитие в Националната библиотека.

Историкът и общественик от Израел проф. Михаел Бар-Зоар и семейството му са сред хилядите български евреи, спасени от нацистките лагери на смъртта по време на Втората световна война.

"Проф. Михаел Бар-Зоар разкрива и толерантността, приятелските чувства и хуманизма на българския народ в един от най-мрачните периоди на човешката история, когато Европа е смазана от хитлеристкия ботуш, преживяла 2 национални катастрофи", заяви Румен Радев.

На изложбата, посветена на годишнината от спасяването на българските евреи, присъстваха президентът Румен Радев, премиерът Гълъб Донев, представители на организации на български евреи, министри и дипломати. В словото си държавният глава заяви, че спасяването на българските евреи продължава и днес да бъде пример за силата на обществената и политическа енергия, посветена на справедлива кауза.

"България прави всичко възможно, за да избегне въвличането ѝ в поредната война на стария континент. Въпреки натиска на нацистка Германия нашият народ отхвърля антисемитизма и сам, разпокъсван и преследван, търси пътя към диалога", посочи държавният глава.

Експозицията показва ръкописи, фотографии, редки книги на български, иврит и османотурски език, както и експонати от фонда на Националната библиотека. Могат да се видят и наградите, с които посмъртно е удостоен цар Борис III от международните еврейски организации. А след откриването на изложбата се проведе поход на толерантността и мъдростта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Дявол

преди 1 година

Най- голямата грешка на България, тази *** не трябва да съществува, долни същества, евреите са най- голямото зло на тази планета

31

Пурко

преди 1 година

Само каква ирония на съдбата навремето ние сме ги спасили ,а сега те ни го връщат като искат да ни изпотрепят по всякакъв възможен начин като пандемии, глад, въвличане във войни и т.н.т.

30

Истина

преди 1 година

Спасяването на 48000 бг евреи е достойно дело, но заслугата не е на цар БорисIII приятел на Хитлер водил нацистка политика с фашисти като Филов,Белев, Габровски, приели нацистки антиеврейски "закони" в нарушение на Конституция, основани на фалшива нацистка пропаганда, узаконаващи престъпления срещу евреи като осъждане на невинни на глоби, затвор, смърт, за да им ограбят бизнеси и имоти; унищожение на 11343 под негова власт и подготвена депортация на останалите, но отменена чрез няколко праведни

fallback