Вчера годишнината бе отбелязана и в Кюстендил. Снимка: БГНЕС

Чрез поднасяне на цветя на Паметника на спасението, намиращ се в парковото пространство между Националната художествена академия и сградата на Народното събрание, в 11.00 часа ще бъде почетена паметта на онези достойни българи, които се опълчиха и не допуснаха своите братя и сестри от еврейски произход да бъдат депортирани към нацистките лагери на смъртта.

Ще бъдат положени цветя и в памет на 11 343 евреи депортирани от администрираните от Царство България територии на Северна Гърция, Вардарска Македония и град Пирот.

По повод Деня на спасението на българските евреи - 10 март, Организацията на евреите в България "Шалом" и Столична община организират шествие под надслов „Поход на толерантността и мъдростта“ в София.

По повод годишнината в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде открита изложба, която представя съхранявани във фонда на библиотеката архивни документи, книги и периодични издания. На откриването ще присъства президентът Румен Радев и министърът на културата Найден Тодоров.

В експозицията са включени ръкописи, старопечатни и редки книги, фотографии и документи на български, иврит и на османотурски език, които отразяват богатството на изворовия материал, свързан с историята на евреите по българските земи. Чрез документални извори и спомени на съвременници се разказва за събитията в България в периода 1940-1943 година, пряко свързани със спасяването на българските евреи.

Специално място е отделено на документални свидетелства, включително и от германски архиви, които разкриват позицията на цар Борис III по еврейския въпрос. Акцентирано е и върху реакцията на народни представители от 25 ОНС, засвидетелствена в писмо от Никола Мушанов и Петко Стайнов и в писмото на Димитър Пешев, подписано от 43-ма депутати.

В заключителната част на експозицията са представени паметници и награди в знак на признателност към българския народ за приноса му за спасяването на българските евреи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase