Снимка: БГНЕС
fallback

„От 1 юли 2022 г. хлябът е поевтинял между 17 и 26%. Но ако продължи темата за връщане на 20% ДДС върху хляба и брашното, която бе подета от анализатори, включително от бившия финансов министър Симеон Дянков, хлябът ще покачи цената си и ще струва над 3 лева, като тази цена ще продължи да расте ежеседмично“, това каза председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

По думите ѝ от нулевото ДДС на хляба печели само и единствено потребителят.

Преди няколко дни бившият финансов министър и вицепремиер Симеон Дянков предложи в следващия бюджет ДДС за хляба да бъде отново 20%, за да няма допълнителни свръхпечалби, тъй като по думите му цената на пшеницата е паднала, предаде bTV.

Oще по темата
„Цената на пшеницата в момента е два пъти по-ниска спрямо миналата година по същото време, когато започна войната, коридорите бяха затворени, имахме много пшеница и я продадохме на добра цена на външни търговци. За разлика от това, в момента имаме много пшеница на много ниска цена, но мелничарите се запасяват още август, септември в ситуация на инфлация и на близко стояща война“, каза Марина Кукушева.

По думите ѝ настоящата ниска цена на пшеницата няма как да се отрази веднага върху цената на хляба.

„Имаме огромен проблем – заплащането на труда. Трудно намираме хора, които да полагат ежедневен, нощен и празничен труд. Цената на труда, която се опитваме да покачваме, всъщност може да доведе до корекция на цената на хляба, но това го решава всеки хлебопроизводител“, обясни още тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Посната пица

преди 1 година

Тука гледам коментират само разбирачи на хляб,като дори немогат да сметнат как се ценообразува хлябът прави ми впечетление и друго,че за едн напрасник кафе няма проблем да плати 2 лева,но за хляб 0,750 гр.1,50 лева са много,предлагам всеки да си направи експеримиент в домашната си пекарна да замеси 1 кг.хляб и пишете колко ви е струвал

19

Анонимен

преди 1 година

Чудо е че продължавам да живея с тези "световни" "продукти":(

18

Анонимен

преди 1 година

Киев, Киев

fallback