Снимка: Bulgaria ON AIR

ЕК предлага нови правила за издаване на шофьорски книжки. Сред тях са двегодишен изпитателен срок след полагане на изпит и правило за нулева толерантност към шофирането в нетрезво състояние за новите водачи.

"Това не са нови правила, съществува директива на ЕС от 2006 г. част от правилата там са вкарани в нашето законодателство. Някои предложения са на новия комисар, който е румънец. Те имат по-ниско ниво на тема пътна безопасност", коментира председателят на Съюза на центровете по авто-мото подготовка Йонко Иванов в студиото на "България сутрин".

Той даде пример с немската система за обучение - където на 17 г. шофьор може да вземе временна книжка и една година да кара с придружител. В автомобила има устройство, което отчита шофирането и съветите на придружителя, които се отчитат на всеки три месеца. Ако след година шофьорът се окаже изряден, получава постоянна шофьорска книжка.

"Още 2005 г. нашият съюз го е предложил това шофиране с придружител за 1 г. по немския модел. Шофирането с придружител дава възможности. Важен е принципът на обучението бебе, семейство, детска градина, училище, автоучилище, продължаващо обучение на всеки 10 г. Големият спор ще бъде по какъв начин тези придружители ще носят отговорност, в Германия това е mрез застраховка", посочи Иванов.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи като основен проблем поведението на пешеходците.

"Нашите политици през 2015 г. дадоха свобода на пешеходците - че са пълни богове на пешеходни пътеки. Годишно 150 човека загиват на пешеходни пътеки. Новите електрически автомобили са безшумни и когато няма отговорност, че е участник в движението, трябва това да се промени от новия парламент", призова Йонко Иванов.

Друг проблем, с който държавата трябва да се справи, е събираемостта на глобите от шофьорите нарушители.

"Турци и румънци карат с 200-250 км/ч, отидете в една Сърбия - в момента ви пращат при съдията - ако имате пари - плащайте. Ние не можем да си решим събираемостта, над 100 млн. лв. са приходите, но 40% няма събираемост на санкциите", конкретизира гостът.

Очакванията му са следващите депутати да отхвърлят едно от предложенията за промени, според което без книжка за лека кола, човек може да изкара директно шофьорска книжка за автобус.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase