Снимка: БГНЕС

"Днес отбелязваме възстановяването на българската държавност", заяви директорът на парк-музея "Шипка-Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов в ефира на "България сутрин".

"През последните 5 години музеят отметна доста задачи с помощта на колегите от Министерството на културата. В края на миналата година дългият процес по изработване на проекта за консервация и реставрация на Паметника на свободата приключи успешно с предложение за издаване на разрешително за строеж. През тази година трябва да подготвим 3 процедури. Ако всичко върви по график, се надявам в началото на следващата година да сме с подписани договори", обяви той пред Bulgaria ON AIR.

Паметникът ще трябва да бъде затворен, а районът ще се превърне в огромна строителна площадка. Ще бъде изцяло подменена фасадата на паметника в рамките на 3 години, като ще се работи само през летните месеци.

"Хората тук винаги са изпитвали най-топли чувства. Паметникът на свободата е едно от малкото неща в България, които еднозначно се възприемат от българите и ни обединяват. Отговорност е да се работи на такова място. Паметникът на свободата е един от нашите национални символи", подчерта Ангелов.

Директорът на парк-музея си пожела в годините занапред все по-малко да ставаме свидетели на грозни сцени, включително пред паметника на Шипка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase