Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Лили Иванова ще изнесе концерт на церемонията по откриване на Паметника на обединението – Пилон „Рожен“. Това съобщиха от пресцентъра на фондация „Наследство в бъдещето“, чийто проект е изграждането на 111-метровия пилон на Роженските поляни в Родопите.

Концертът на Лили Иванова ще бъде на 13 юли от 21:30 часа. Организаторите очакват на церемонията по откриването на пилона да присъстват между 70 000 и 100 000 души.

Пилонът ще издигне българското знаме на 1430 м надморска височина. В основата ще бъде вградена капсула на времето и плоча от мрамор, изобразяваща картата на България, с послания към бъдещите поколения.

На 24 декември м.г. от фондация „Наследство в бъдещето“ съобщиха, че са започнали геопроучвателни сондажи на терена, на който ще се извиси 111-метровият пилон „Рожен“. Сондажите са на дълбочина до 24 метра от теренната повърхност, откъдето със специализираната техника се вземат земни и скални проби, които ще бъдат изследвани в лаборатория за определяне на физико-механичните показатели.

Пилонът „Рожен“ ще е с диаметър три метра при основата и 0,75 метра при върха. Конструкцията ще е от 12 секции с дължина от 8 до 12 метра, а общото тегло на коничния стълб ще е 55 тона. През ноември Национална дарителска кампания „България заслужава!“ започна събирането на послания от днешните млади българи към бъдещето.
(БТА, Рени Никифорова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 1 година

13 юли коя година? Нека не пее, нека само да присъства и запази мълчание, както би присъствала мумията на Тутанкамон. Молим ви се, госпожа Иванова, млъкнете най- после...

26

Нямат стигане

преди 1 година

румънците ! А ние затъваме повече и повече с тоя захласт по Расията

25

Анонимен

преди 1 година

Руската окупация още продължава в главите на нашите русофили.

fallback