Над 400 ученици от над 10 столични училища имат възможността да се докоснат до мисията на военните лекари от ВМА.

Денислава е 11-и клас, скоро ѝ предстои кандидатстване. Споделя ни, че тренировките по фигурно пързаляне и последващите контузиите, които получава заради спорта, я мотивират да застане от другата страна като лекар и да помага.

"Да служиш на страната си, да си военен и лекар, е много хубаво, защото така помагаш и се чувстваш полезен", каза Денислава.

За други като Ева и Веселин мечтата за военен лекар скоро ще бъде факт. Те са курсанти от първия випуск за военни лекари в България и споделят, че освен отговорност има и дълг към родината.

"Сякаш лекар не беше достатъчно и трябваше да има и нещо отпред, затова и военен лекар, но това беше едно предизвикателство", сподели Ева.

Зад кариерата си всеки военен лекар има своята първа мисия, в която е готов да жертва живота си, за да спасява нечий чужд. Лейтенант д-р Диляра Маринова заминава за Мали заедно с колегите си, прекарват четири месеца там.

"Работата може да бъде интересна, но и много скучна, защото това са едни млади момчета, здрави и не боледуват, но от време на време има някоя екзотична болест, което за мен беше интересно предизвикателство", разказа лейтенант д-р Диляра Маринова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Споделя, че дори и под пагон емоцията не може да бъде скрита. А в униформа или извън нея, мисията е една - да помагат.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 3 месеца

Да не им се налага много -много да работят на мисионерите.И без това в нови войни лекарите ще са ненужни.

5

Анонимен

преди 3 месеца

Живота е един голям Майтап. Раждаш се без да може да избираш родителите си държавата националноста си. И у м ираш без никой да те пита искашли или не искаш да м реш! Изчезваш от света като че никога не си живял. След време никой не те помни никой не те знае. Преди нас са живяли милиони но някой познавали ги знаели ги с изключение на някои велики личности.

4

Анонимен

преди 3 месеца

Емоцията я връхлита като ураган, щом съзре млад 14 инчов.