fallback

Общ преглед

В Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” се откри документалната изложба “Аз съм Левски!”, която е посветена на 150 години от гибелта на Апостола на свободата.

В церемонията участваха заместник-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов и председателят на Общобългарския комитет “Васил Левски”.

Убедена съм, че изложбата “Аз съм Левски” ще бъде посрещната с интерес от българската общественост, каза директорът на НБКМ доц. д-р Красимира Александрова и допълни, че тази увереност се основава на нарастващото в годините внимание на българите към личността и делото на Васил Левски.

По думите ѝ с включените в експозицията над 100 документа от фонда на НБКМ всеки ще има възможност да открие преди всичко Левски за себе си, така както той сам се разкрива в представените документални свидетелства.

Според нея Васил Левски е личност, непокътната в историческата памет на днешното, а и на бъдещите поколения.

Служебният заместник-министър на културата доц. д-р Пламен Славов посочи, че Васил Левски е най-великият от нашите национални герои, който продължава да ни обединява и в годините на изпитания, на които сме подложени като народ и като нация. По думите му изложбата в Националната библиотека е много важен елемент от мащабната Национална програма за отбелязването на на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола и която се реализира не само в столицата, но и във всички краища на нашата страна и зад граница.

В регионалния исторически музей в София пък бе открита изложбата „Васил Левски в  София и Софийско. 150 години ПАМЕТ и БЕЗСМЪРТИЕ“.

Временната експозиция се открива в навечерието на 150-годишнината от обесването  на Апостола на свободата. Идейно и тематично изложбата акцентира върху дейността на Васил Левски по изграждането и укрепването на мрежата от  революционни комитети на територията на София и близките околности.

Включени са подробности за обиколките на Левски в София. Произтичащите от това  контакти и съвместната му работа с именити местни възрожденски дейци, сред  които софийските книжари като част от близките му сподвижници. Представени са  факти от проведения от османските власти съдебен процес срещу българския  революционер и последвалата присъда.

Изложбата представя автентични документални свидетелства и предмети от епохата  като дневника на хаджи Боне Петров, пълномощно за работа на частните  революционни комитети в страната, лични вещи на сподвижници на Левски, пищов  кремъклия със сребърен обков, револвер на Георги Стоицев – Абаджията и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 1 година

Стига стоя Левски бе, разберете се, единия нямал спонсор, а другия бил айдук!

7

Анонимен

преди 1 година

Има една книжка с истината за левски намерете я и е прочетете!Защо никой не го е освободил ами защото никой не е искал да бъде освободен първия застраховател!

6

Анонимен

преди 1 година

До 3 - Аконсегашнитв тръгнат да оравят нещо, ги обявяват за луди и има затвор.

fallback