Снимка: Dnes.bg, архив
fallback

Инфлацията ще намалява, но доходите трябва да нарастват изпреварващо на тази инфлация. Трябва да компенсираме това, което загубихме през последната година и половина. ЕК отчита тази тенденция. Но се съмнявам, че у нас сме го осъзнали. Това заяви главният икономист на КНСБ Любомир Костов пред Нова телевизия.

По думите му в България ситуацията у нас е малко по-зле от това, което е в другите държави.

„Усеща се забавяне на инфлацията. Това ще продължи цяла година. Темпът на прираст ще намалее, но ще остане положителен. Казано по по-простичък начин - ако хлябът е поскъпнал с 20%, то той ще продължи да поскъпва, но с 15 на сто”.

Той коментира и мерките на кабинета относно цените. „Мерките закъсняха. Отдавна КЗК, КЗП и другите институции трябваше да влязат и да проверят цените в магазините. Как се образуват те и има ли спекула”, подчерта Костов.

Според него с въвеждането на еврото от 1 януари 2024 г. няма да има увеичаване на цените в магазините. „Влезем ли в еврозоната ние ще увеличим всичките си показатели“, категоричен е той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Българин

преди 1 година

Такива главни икономисти като този от КНСБ-то да определят с каква скорост се е забавила инфлацията. Този ик8ономически финомен сме го преживели българите през 90-те г. на миналия век. Да му мислят политиците и техните лидери, които все още си нямат бюджет за 2023 г. и си живеят с миналите им слави. Бойко Борисов си мисли, че е сикаджия, главен пожарникар или секретар на някакво си МВР. Нинова си мисли, че е принватизирала Техноимпекс. Трифонов пък си мисли, че е водещ на шоу.

35

Анонимен

преди 1 година

Какви доходи искате при мутродемократи вдигащи цените както си искат?

34

Анонимен

преди 1 година

Изоставащите от инфлацията доходи, водят до допълнително увеличение на цените и още по-висока инфлация. За да укротим инфлацията трябва увеличението на доходите да изпреварва инфлацията. Принципно ниските доходи водят до голяма инфлация, ако няма нещо извънредно

fallback