Снимка: архив, БГНЕС
fallback

В седмицата, в която се случи огромната трагедия в Турция, се отключиха и страхове за строителството в България.

Oще по темата
"Ще се направи анализ защо се стигна до бедствието в Турция. Сградите в България от 1987 година насам, особено с правилниците, които се въвеждат през годините, се изчисляват за сеизмичните региони, какъвто е София, по 9-а степен. Не би трябвало да се притесняваме дори при подобно силно земетресение. Винаги качеството на строителството е сериозна тема“. Това каза служебният регионален министър Иван Шишков пред bTV.

„Нормата в България е независимият строителен надзор да следи целия процес на самото строителство, да създава документи и актове за строителните дейности, които се извършват", посочи министър Шишков.

"От строителството в София, върху което наистина имам наблюдение, се спазват правилата. Предполагам, че така е в цялата страна. Дори да има някакви частични отклонения, то няма да са в такива мащаби. Надзорите проверяват строежите", посочи още той.

"Всяка сграда има специфична конструкция. Когато някой започне да прави ремонт, съседите реагират. Етажната собственост е тази, която трябва да контролира преустройствата на жилищата", отбеляза служебният министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 1 година

Такава глупост може да каже само министър. Преди години в квартала, близо до който живея, построиха кооперация залепена плътно до панелен блок, абсолютно противозаконно, на място забранено за строеж, тъй като е част от междублоковото пространство. Хората от блока излязоха на протест, без резултат. При едно земетресение тази кооперация е долу 100%. Такива има хиляди в цялата страна. Да не говорим за центъра на София, където кооперациите са над 100 години и са преустроени на магазини.

34

Анонимен

преди 1 година

МОЛЕТЕ СЕ ДА НЕ СТАВА ! СТАНЕ ЛИ С ПОВЕЧЕ ОТ 7 СТЕПЕН - БГ СЕ СРИВА !

33

Кольо Фичето

преди 1 година

А, добре, щом Шишков каза и ми олекна. Значи, спокойно да се доверя на бай *** строителния предприемач, че е писал 9 по Рихтер.

fallback