Снимка: БГНЕС

На 90-годишна възраст почина голямата българска актриса Гинка Станчева,  съобщиха от Съюза на артистите в България с пост във Facebook

"Днес се простихме с Гинка Станчева!
Една от най-обаятелните актриси от българската сцена и кино ни напусна на 90 годишна възраст. Сърцата ни са разбити!"

Тя е родена е на 15 юни 1932 г. в София. През 1955 г. завършва ВИТИЗ в класа на проф. Стефан Сърчаджиев и започва кариерата си в Драматичен театър в Благоевград в ролята на Блага във "Фиданките цъфтят" на Славчо Красински, където работи до 1958 г. От 1958 до 1992 г. играе на сцената на Народния театър на младежта. От 1993 до 1998 г. работи в частен театър "Барбуков", гастролира в общински театър "Възраждане", Театър 199 и в театри извън София. Има участия в радио и телевизионния театър.

Добива популярност през 1957 г. с ролята си във филма "Земя" на режисьора Захари Жандов, който е първият български филм, спечелил право за участие в конкурсната програма на фестивала в Кан. Станчева се снима в 19 филма, по-значимите сред които са "Любимец 13", "Специалист по всичко" и "Нощем с белите коне", както и първата българска сапунена опера "Семейство Калинкови".

През 2002 г. е наградена с орден "Стара планина" за изключителни приноси към българската култура и по повод 70 години от рождението ѝ. Има пано с нейните отпечатъци на Стената на славата пред Театър 199.

 
 

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 1 месец

за да си звезда на запад трябва да се покажеш гола а Гинка даже в национални селски дрехи беше неотразима ! ТОВА Е ГОЛЯМА ТРАГЕРИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ ! ПОЧИВАЙ В МИР БЪЛГАРСКА ЦАРИЦО !!!

36

Анонимен

преди 1 месец

Почивай в мир. Отиде си цяла една генерация от талантливи хора. А *** като менПродължават да живуркат. Няма правда на този свят.Може би в другия.

35

7

преди 1 месец

АБВ на българското кино на ролята на жената в него!