От Българската асансьорна асоциация поискаха таксата за поддръжка на старите асансьори да се увеличи двойно.

"Дори таксата за асансьорите да се увеличи тройно, не знам дали проблемите на бранша биха се решили и доколко това ще се отрази на бюджета на ползвателите. Таксите в България в момента са между 50 и 100 лв. на месец. Ако в масовите асансьори има около 100 потребители, при 50 лв. абонаментна такса - излиза по 0,50 лв. на човек. В случай че таксите се увеличат тройно, те ще бъдат по 1,50 на човек", заяви председателят на Българската асансьорна асоциация Валентин Маринков в ефира на "България сутрин".

По думите му през изминалата година месечната такса за поддръжка на асансьорите се е увеличила от 0,50 до 0,80 лв. на човек.

"За тези пари на месец хората трябва да отговарят за живота и здравето на потребителите. Това е напълно недостойно за тях. Резултатът е, че няма никакви кандидати за професията", подчерта той.

Маринков отбеляза, че близо 100 000 асансьора у нас са произведени преди 30-40 или дори 50 години. Не липсват и такива на по 70 години, които все още са в движение.

"Това се допуска единствено в България от управляващите органи - Министерството на икономиката, Министерството на регионалното развитие, Агенцията "Технологичен надзор", Държавната инспекция за технически надзор. Въпросните асансьори никога не са били модернизирани", категоричен бе гостът

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Българската асансьорна асоциация поясни, че асансьорите с до 9 спирки подлежат на капитален ремонт след 15-ата си година. Според него такъв обаче не е правен на нито един.

"Движат се около 90 000 асансьора, които не отговарят на техническите изисквания и са опасни", смята гостът.

Той изрази становище, че ако бъдат спазвани всички изисквания за проверка на техническото състояние на асансьорите, надзорните частни фирми трябва да спрат от експлоатация 80% от тях.

Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

38

Мда

преди 1 месец

Цецовия е обезопасен гарантирано от герб

37

Анонимен

преди 1 месец

Че то с всичко е такова положението

36

фактите

преди 1 месец

В цяла София има не повече от 20 оксиженисти, а професията е необходима, и да-това е квалифициран труд-учи се дълги години и се държат изпити за да имаш правоспособност на оксиженист. Виж-пълно е с блогъри, чатъри, вегани, инфуенсъри, покемонъри, лайф-коучъри, пи-ари, форумни модератори,лгбти активисти, меринджеи, лайф скилс инструктури , ютюбъри, виблогъри.