»скане потребителската такса от 2,90 лв. за посещение при лекар да бъде увеличена е на дневен ред. 

ѕредседател€т на —офийското сдружение на общопрактикуващите лекари - д-р √еорги ћиндов е на мнение, че това е типичен пример за отвличане на вниманието от големите проблеми в сектора.

ќще по темата
"—ъздава се проблем с потребителската такса, сондира се какво ще се случи и се дава решение. ѕотребителската такса не е проблем за никого. √оворим за един процент, просто ще се актуализира. Ќ€маме бюджет в здравеопазването, н€маме и рамков договор. »маме 100 предложени€, сигурно са и повече. ѕромени се прав€т с финансиране, не се прав€т с ор€зване на финансите", насто€ той в предаването "ƒен€т ON AIR".

"ѕонеже н€маме бюджет, дайте да изкрънкаме от хората. »злизаме пред хората и: "ћол€ ви се, дайте н€кой лев". ¬ момента съм ≈ќќƒ. »мам договор с ‘онда, в момента той е изтекъл. “ова никой не го интересува. »скам да ми се заплаща от ‘онда за труда, квалификаци€та и отговорностите", подчерта д-р ћиндов пред Bulgaria ON AIR.

ќбщопрактикуващи€т лекар отбел€за, че сме първи по смъртност в ≈вропа, а лекарствата ни са на европейски цени.

"Ћекарски€т труд остана в пъти под цените на колегите ни в ≈вропа. Ќ€ма как младите лекари да останат. Ќе може всичко да е на европейски цени, само лекарски€т труд да е в пъти надолу. "ѕродължаваме пром€ната" са заложили тази година 20% повече хоспитализации. ”ж щ€хме да обърнем пирамидата и да се подсили извънболничната помощ. ≈вропейските доклади показват, че тук се дават най-много пари за лекарства, болнична помощ и след това за извънболнична", алармира д-р ћиндов.

ѕредседател€т на —офийското сдружение на общопрактикуващите лекари посочи, че за всеки проблем са дали предложени€, които обаче сто€т в чекмеджето и вместо това се обсъжда потребителската такса.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase