Снимка: БГНЕС

Все още не е ясно защо и как се е стигнало до размяната на бебетата в "Шейново". Болницата отказва да изплати обезщетение за разменените бебета.

Величка Костадинова, адвокат на болница "Шейново", поясни пред бТВ, че не е воден разговор между лечебното заведение и адвокатите на семействата, защото те не са искали такъв. Дали ще искат извънсъдебно решение на казуса, зависи от семействата, по думите й. Дори и на по-късен етап в хода на съдебното дело може да се стигне до споразумение.

Ангажираният от болницата за казуса консултант по медицинско право Мария Шаркова смята, че исканата сума е висока. Подобна сума е присъждана изключително рядко при много тежки увреждания или смърт на дете. По думите й този случай е прецедент. Това не означава, че трябва да се присъди безпрецедентно обезщетение, според Шаркова. Тя съветва спорът да се разреши с медиация. 4% от исканата сума е разходът за старт на делото, или 12 000 лева.

Още по темата
Припомняме, че всяко от семействата на двете деца настоява да получи по 300 000 лева обезщетение.

В петък лечебното заведение отказа да плати исканите суми. Около седмица по-рано стана ясно, че Столичният общински съвет също няма да отпусне пари за обезщетения.

Случаят с разменените бебета нашумя в края на 2022 г., след като една от майките се усъмни, че детето, което ѝ е дадено при изписването, не е нейно.

Прокуратурата започна проверка по случая. Медицинският надзор също започна проверка, в резултат на която бяха наказани няколко служители на АГ "Шейново".

На 13 януари бебетата бяха върнати на биологичните си родители

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase