Снимка: БГНЕС

На базата на вътрешна проверка в болницата вече има наложени три дисциплинарни наказания заради случая с разменените бебета. Това съобщи изпълнителният директор на САГБАЛ „Шейново“ д-р Румен Велев на брифинг тази сутрин.

Още по темата
С наказания са старшата акушерка от неонатологията, дежурният лекар от смяната, в която е станала размяната, и началникът на отделението. Старшата акушерка е освободена от поста, който заема, каза още д-р Велев.

Той уточни, че наказанията са наложени, преди да излезе окончателният доклад от проверката на „Медицински надзор“.

Вече се прилага двойна проверка при изписването на бебета в столичната болница "Шейново", каза още изпълнителният директор на болницата д-р Румен Велев.

"Става дума за фиша, който ние използваме, стандартен образец от МЗ, в който при изписването ние пишем кой е предал бебето на майката и той се разписва, а срещу него се разписва майката. Там въвеждаме две допълнения - че освен акушерката, която дава бебето, там ще се разписва още един служител - най-вероятно или дежурна акушерка, ако е извън работно време, или старша или главна акушерка, ако това е в рамките на работното време. Тоест, ще имаме двойна проверка", обясни той.

"Сега мога да коментирам доклада, който получихме в петък от Медицински одит. Този доклад не беше изненада за нас, много от нещата съвпаднаха с нашата вътрешна проверка - да установим как е станала самата размяна на бебетата, кои хора евентуално са имали пропуск или вина", каза д-р Велев.

Още преди заключенията на агенция "Медицински надзор" са преразгледани всички протоколи и стандартни процедури за пътя на бебето от неговото раждане до неговото изписване, обясни още директорът.

"Започнахме да преработваме тези стандарти не защото имаме пропуски в тях, а за да можем да изградим много по-ясни и точни взаимовръзки, за да няма никаква възможност за пропуски и грешки", посочи той.

Неосъществен достатъчен контрол на различни нива е основното нарушение, констатирано при проверката на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ (ИАМН), съобщи на брифинг вчера изпълнителният директор на агенцията проф. д-р Росен Коларов.

Поне четирима медици от болница „Шейново“ ще бъдат привлечени към административнонаказателно производство и ще бъдат глобени, след като „Медицински надзор“ приключи  работа по казуса с разменените бебета, каза от своя страна Оля Василева, държавен инспектор в ИАМН.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase