Снимка: БГНЕС

От 1 февруари всички деца до 10-годишна възраст ще пътуват безплатно в обществения градски транспорт и междуселищния транспорт, заяви на брифинг в Министерския съвет служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Решението е взето на днешното правителствено заседание, като мярката влиза в сила в началото на февруари и ще продължи до края на календарната година.

"Всички учащи ще пътуват със 70% намаление, досега пътуваха с 20%“. Увеличихме и компенсациите за намалено пътуване за хората в пенсионна възраст от 20% на 40%", обяви още вицепремиерът Алексиев.

"Бюджетът на мярката е 73 млн. лева. Те са осигурени главно от свръхпечалбите, които събрахме от рафинерията в Бургас", допълни още той, цитиран от БТА.

Алексиев посочи още, че Министерският съвет е увеличил с допълнителни 27 млн. лева компенсациите за т. нар. нерентабилни линии от междуселищния превоз, за да може всички пътници да имат достъп до необходимия им транспорт.

Вицепремиерът коментира и темата с изработването на нов механизъм, който да компенсира високите цени на горивата, след отпадането на мярката с 0,25 стотинки отстъпка на литър.

"Работим по тази мярка. Предполагам, че тя трябва да бъде обявена февруари. Ние гледаме финансите и приоритетно работим за уязвимите групи. Със свободния финансов ресурс ще работим и по другата мярка за компенсиране на горивата с ваучери", уточни Христо Алексиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase