Снимка: Pixabay
fallback

Средната възраст за раждане на първо дете в София е 30.5 години, а в Сливен – 22 години, сочи проучване на  социологическата агенция „Алфа рисърч“, предаде БТА.

Елена Лилова от агенцията уточни, че проучването е извършено сред 400 жени, на възраст 18-30 години в цялата страна, през януари 2022 г.

Oще по темата

Около 90% от жените с висше образование в България раждат първото си дете около и над 30 – годишната си възраст, докато 50% от жените с основно и по-ниско образование – до 22-годишна възраст, показва проучването.

Образованието и професионалното развитие са част от факторите, оказващи влияние върху раждането на първо дете в по-късна възраст, посочи Лилова.

Препоръчително е една жена да бъде на възраст между 21 и 25 години, когато ражда първото си дете, каза д-р Георги Николов – външен експерт към Европейската комисия по асистирана репродукция, председател на Българската асоциация по репродуктивна човешка ембриология, член на Комитета по сертифициране на клинични ембриолози към ESHRE. Според него по отношение на човешката репродукция има някои митове, които са популярни в нашето общество.

„Първият е, че съвременният човек, след като има по-голяма продължителност на живота, това паралелно върви с физиологичната му възможност да се възпроизвежда, обясни той. Човекът не е мръднал на йота през последните 40 хил. години, така ще е и през следващите 40 хил, жените след 35 г. са репродуктивно стари“, категоричен е  лекарят.

„Вторият мит е, че ако живееш здравословно, този период може да се удължи, няма нищо подобно - жената се ражда с определен брой фоликули и овулации“, обясни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

131

Права на човека

преди 1 година

Права на свободният избор всеки сам решава дали ще има деца или не. Това НЕ може да е робско задължение, а свободен избор и отговорност. Голяма отговорност Първо НЕ всички хора са годни и стават за да гледат деца не са стабилни финансово, ниска култура и образование такива хора НЕ е желателно да се размножават. Качество, а не количество и мизерия. Иначе биологически от първият мензис момичетата са готови да забременяват но какви майки ще са това на по 12-13 годишна възраст ?

130

Анонимен

преди 1 година

Днес раждат след 30 г. не само висшистките и това за съжаление е главно по финансови причини и заради битови проблеми. Има и още една, много по-сериозна причина. Мъжете наистина всячески се опитват да се измъкнат от отговорности. Затова много от тези, които раждат по-късно вече в повечето случаи го правят извънбрачно, за да не останат сами и бездетни. Но детето има нужда и от баща, и от по-стабилна финансова обезпеченост, каквато само със заплатата на майката трудно се осигурява.

129

До Анонимен 146

преди 1 година

Грешиш за "добрата възраст", както греши и този д-р Георги Николов с изявлението, че "човек не е мръднал на йота през последните 40 хил. години". Преди 40 000 години рядко някой е успявал да достигне 30 г. Затова са раждали още когато им дойде цикълът, не са чакали до 21 г. Не е разумно да се ражда преди навършване на 21 г., защото дотогава тялото на момичето е що-годе развито. Напълно развита е чак когато навърши 24 г., но и 23 г. е добра възраст за първо забременяване.

fallback