Снимка: архив, БГНЕС
fallback

"По - големият брой болни, постъпващи за преглед и лечение в момента с респираторни вируси или с грип, са децата, посещаващи детски градини и ясли и учениците, особено тези в предучилищната възраст.

Заболяването в момента набира сила, а там където родителите не желаят да бъдат ваксинирани децата им с основните ваксини от Имунизационния календар, заболяването протича много по-тежко, понякога се стига и до фатални случаи", каза за БНР д-р Йордан Христов, кардиолог и общопрактукуващ лекар в Медицински център на УМБАЛ "Лозенец".

Oще по темата
"Постъпват в момента най-вече пациенти с респираторни и сърдечни заболявания, като за щастие се наблюдава отстъпване на Covid пандемията. Нормално е в Китай да има повече случаи на заболели с Covid -19, защото и населението там е в пъти по-голямо“, обясни той.

„Това, което тук у нас ме притеснява, е по-големият брой хора, постъпващи с грип тип А и грип тип Б. Новият тип Б протича по-тежко, по-дълго, с по-висока температура, мускулни болки, кашлица, симпотимите по-бавно отшумяват, може да се каже и че при него по-често се стига и до усложнения. При малките деца особено се наблюдава и по-тежко протичане и с по-висока температура. Това кара хората да търсят и второ мнение, по-често да посещават и специалист“, каза д-р Христов.

В момента тип Б настъпва по-яростно.

„Най-притеснителните усложнения са пневмония в дясната част на белия дроб - дясностранен тип пневмонии. те бяха много характерни за Covid инфекциите. Затова първото нещо, което правим в сегашната напрегната грипна обстановка, е да пращаме пациентите първо да си направят от комбинираните тестове - за да не се стига до истерии, да се знае дали е грип или Covid, и да можем да започнем най-точното лечение и да са спокойни и хората", каза лекарят.

Той сподели още, че определено специалистите и личните лекари са затруднени без тест как да подходят при изписването на терапия заради различните вирусни инфекции, които върлуват сега. Затова тестът е от първостепенно значение, след това идва образната диагностика или кръвните изследвания.

Заболяването в момента варира много - болни са и най-малките деца, и най-възрастните. Но заради контакта на тези групи с хората в активна възраст в крайна сметка боледуват и те - работещите и във възрастта 40 - 45 години. Защото заболяването се препредава.

„Тези пациенти, които са си поставили ваксина - противогрипна, против Covid- 19, децата с пълен цикъл на Имунизационен календар, боледуват по-леко“, заяви още д-р Йордан Христов от УМБАЛ "Лозенец".

Според него огромна е разликата как протичат заболяванията при ваксинирани и при неваксинирани пациенти. При неваксинирани те протичат доста агресивно, развиват се много тежки симптоми, при децата може с гърчове, а при възрастните с пневмонии, и пациентите много по-тежко го преживяват.

Д- р Христов коментира и темата за липсващите лекарства Пулмикорт и Вентолин, както и антибиотици. По думите му причината за това е, че много от родителите, които са свикнали с тези медикаменти за дихателните пътища при децата, през зимата се презапасяват.
"Всяка зима и при всеки бум на пандемия изчезват лекарства. Едната причина е в презапасяването, другата е липса на достатъчно складови наличности или експортът на тези лекарства към други страни. Но аптечната мрежа е много голяма и ако нещо изчезне, то ще е за кратък период", каза д-р Христов.

По отношение на антибиотиците и дали има недостиг в аптечната мрежа той посочи, че винаги има заместители на даден вид антибиотик, много от тях са и широкоспектърни и би могло да се замени едно лекарство с друго,което има същите характеристики. Проблемът е, че се лекуват вирусни инфекции с антибиотици, което е погрешно и не трябва да се прави.

"Проблем с антибитоците не съм наблюдавал. Може в някоя малка аптека да липсва даден антибиотик, но винаги има възможност да се замени с друг, но със същата активна съставка, това фармацевтите го знаят", поясни общопрактикуващият лекар.

От началото на следваща седмица в УМБАЛ Лозенец ще бъдат налични и постковидпакети, от които ще могат да се възползват пациенти, прекарали коронавирусната инфекция и прекарали грип. Причината е, че се оказва, че много от усложненията на Covid - 19 се оказват дългосрочни. Затова пациентите е добре да се проследят месеци след прекараното заболяване, защото то може да е довело до влошаване на техни предшестващи основни заболявания - сърдечно-съдови, на дихателната система или ендокринни.

Д-р Христов очаква, ако няма изненади, грипната вълна да приключи в края на февруари и началото на март.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Мутафчийски

преди 1 година

Невиждана ярост се задава! Ще се мре, яко ще се мре! Къртете пейките и монтирайте КПП-тата! Затваряйте моловете, кръчмите и най-вече фитнесите, но не закачайте германските вериги дикаунтъри защото вируса не харесва това!

18

Ваксодемия

преди 1 година

https://citizens.news/687280.htmlНараняванията и смъртните случаи от Ковид "ваксините" сриват цивилизацията: гледайте Ед Дауд и Майк Адамс.Годините 2021 и 2022 са наистина лошо време да бъдете наети на работа в САЩ. Причината е, че управляващите принудиха стотици милиони хора да се "ваксинират" за ковид, което доведе до все по-нарастващи нива на сериозни наранявания, инвалидност и смърт сред напълно набодените. Бившият изпълнителен директор на BlackRock и гуру на Уолстрийт Едуард Дауд говори за това и още много други неща в неотдавнашно интервю за "Health Ranger Report", разкривайки пред

17

иРНК

преди 1 година

Водещ автор на рецензирано изследване, в което се преразглеждат изпитванията на ваксината mRNA на Pfizer и Moderna, призовава за незабавно спиране поради сериозни нежелани събитияhttps://dcweekly.org/2023/01/10/huge-lead-author-of-peer-reviewed-research-re-examining-pfizer-and-moderna-mrna-vaccine-trials-calls-for-immediate-suspension-due-to-serious-adverse-events-video/Д-р Джоузеф Фрейман призовава за незабавно спиране на ваксината mRNA COVID поради сериозни нежелани събития

fallback