България се нуждае от медицински хеликоптер, но преди това трябва да се изгради необходимата за това система за работа. Това смятат експерти, след като транспортният министър съобщи, че България ще има въздушна линейка до края на годината.

Инж. Мариян Боновски привлече вниманието към себе си, след като участва при спасяването на пострадал турист в Пирин. Министърът на транспорта Христо Алексиев обаче нарече Боновски "въздушен джигит", защото нямал свидетелство за управление на хеликоптер, посочва Bulgaria ON AIR.

Още по темата
"Г-н Боновски няма свидетелство за управление на въздухоплавателно средство. Той е летял в разрез с всякакви правила. И поради това има разследване. Това е за мен, с извинение, въздушни джигити. Все едно да управляваш кола, без да си минал технически преглед, без да имаш регистрационни табели и без да имаш книжка", заяви министър Алексиев.

Мариян Боновски обаче е единственият българин, член на Световната хеликоптерна асоциация, експерт от международната система за медицинско спасяване по въздуха. Като такъв той смята, че за да функционира планинското и спешно спасяване чрез хеликоптери у нас, трябва да се изгради системата ХЕМС. През нея се случва координацията между отговорните 7-8 министерства за известяването за спешните случаи и организацията на акциите.

"За да изградим системата, трябва да знаем в момента, в който се случи някакъв инцидент, на кого да се обадим, кой ще реагира, кой ще дойде. В световен мащаб системата ХЕМС е нещо, което дава възможност в рамките на 30 минути да го закара", коментира Боновски.

Именно това е и т.нар. "златен час", в който има най-голям шанс за спасяване на човешкия живот. В някои европейски страни обаче системата е толкова добре развита, че това се случва за 15 минути.  

"Със самата машина не можем да направим нищо - по простата причина, че трябва първо да се изгради самата система – да има площадки. В България към този момент няма нито една лицензирана такава", допълни Мариян Боновски.

Въпреки това транспортният министър съобщи, че до средата на годината България ще се сдобие с медицински хеликоптери под наем. Държавата ще поема разходите за транспорта само на спешни медицински случаи.

"При спешна медицинска помощ е безплатно, при търсене и спасяване трябва това да бъде заплатено, струва 10 хил. лв.", заяви преди време министър Алексиев.

В началото медицинският хеликоптер ще има двама пилоти и двама медици и ще се вика през телефон 112.

"Това ще бъде поредната пиар акция, много по-добре е да не харчим излишни средства да се мисли за истинската покупка на тези хеликоптери", призова инж. Боновски.

Дали ще има оферти за лизинг на хеликоптера ще стане ясно в средата на този месец.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase