Снимка: БГНЕС

Планинските спасители с риск за живота си са свалили телата на двамата загинали туристи, открити в подножието на връх Вихрен, съобщи Нова телевизия.

Спасителите са използвали специална носилка, която може да се превръща в количка. Теренът е бил изключително сложен, хлъзгав заледен. Един от спасителите е пострадал леко и се наложило да бъде лекуван след края на акцията.

Участвал в акцията планински спасител уточни, че в конкретния случай хеликоптер не е могъл да помогне за спасяването на туристите, защото според него те са загинали още при падането от тежките наранявания от самото падане. Той обаче уточни, че спасителен хеликоптер е могъл да намали риска за спасителите. Той разкритикува недостатъчната подкрепа на държавата за планинските спасители.

Припомняме, че вчера бе открито тялото на изчезналия на Коледа в Пирин 70-годишен турист.

До него обаче е намерен и още един мъртъв мъж. За него няма информация, че се издирва, но според информация на Нова телевизия става дума за сръбски или хърватски турист, който няма връзка с издирвания от Коледа турист.

Загиналият Пламен Христов е бил опитен планинар и е тръгнал сам в планината с добра екипировка. За последно се чува с близките си по Коледа и им казва, че е в района на връх Вихрен, от тогава обаче нямаше връзка с него.

Още по темата
Издирването на Пламен Христов беше възстановено на 2 януари сутринта, като в акцията участваха спасители от Банско, Сандански и Разлог.

Мъжът бе намерен един от улеите на Вихрен откъм Сандански, след като тялото му е била заснето от дрон.

От Планинската спасителна служба призовават никой да не издирва изчезналите през последните дни хора, защото това може да бъде много опасно.

По-късно от Министерството на отбраната съобщиха, че екипаж на хелокоптер "Кугар" от състава на 24-а авиационна база в Крумово е бил задействан, за да се включи в операцията по прибиране на телата на двамата туристи, намерени в район, западно от връх Вихрен в Пирин планина. Хеликоптерът излетял около 13.00 ч. от авиобазата. След облитане на района на инцидента и направения оглед на обстановката, екипажът установил, че поради голямата надморска височина и силния гръбен вятър в единственото възможно безопасно направление съществува голям риск за хората и за машината. В 13.55 ч. било взето решение за прекратяване на задачата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase