Снимка: БГНЕС

Късно в понеделник планинските спасители успяха да свалят от Пирин телата на двамата загинали туристи, които бяха открити в подножието на връх Вихрен. Акцията продължи над 14 часа, като и този път хеликоптер практически не помогна. Здравето си рискуваха 40 спасители, които в крайна изпълниха задачата и свалиха на ръце телата на жертвите.

Георги Ботев от Планинската спасителна служба - Благоевград посочи, че теренът е бил сложен, а акцията в района - изключително трудна. „Висока планина, лед, скални падове. На няколко пъти преминахме през частично замръзналата река. Някои колеги дори нагазихме в нея, защото се налагаше - няма мостове. Винаги акциите там са много тежки и трудни”, обясни той пред Нова телевизия.

Още по темата

Ботев подчерта, че загиналите мъже са починали от травмите си и хеликоптер е нямало как да ги спаси. Машината обаче е можело да спести усилия на планинските спасители. „ПСС подпомага цялата дейност на държавата. За сметка на това, държавата ни намалява субсидията, не развива хеликоптерно спасяване, не ни подпомага със Закона за доброволеца”, каза още той.

Все още се уточняват детайлите за самоличността на втория открит човек в Пирин, до тялото на Пламен Христов, изчезнал на Коледа. Стана ясно, че той е чужденец, но повече детайли не са известни. Мъжът не е приятел или близък на Христов.

Анализ от последните две години показва, че всички тежки случаи от планините у нас се дължат на комбиниране от туристите на две несъвместими неща - туристически щеки с алпийски котки. „Постоянно виждаме хора с „котки” и щеки. Това работи, когато теренът е равен. „Котките” са нещо, което създава фалшива сигурност”, подчерта Ботев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase