Самоличността на популярния журналист Елена Розберг е била открадната, а тя стана жертва на фалшив профил в социална мрежа. В него от нейно име някой уж раздава парични награди в замяна на банкови данни.

Журналистът проверява профила си във Facebook всяка сутрин. Преди седмица обаче нейна приятелка ѝ казва, че има друг акаунт с нейното име и снимка.

"На снимката съм аз с обещание за 1000 евро награда, ако те се включат в една забавна музикална игра, а тя много наподобява дейността ми в "Зи Рок", сподели Розберг.

Зад наградите обаче стои користна цел.

"Най-шокиращото е, че виждам, че аз самата коментирам и честитя на моята публика и на печелившия го карам най-учтиво да посети интернет страница, в която му искат номерата на банковите карти. Има по-лековерни хора, хора, които биха се осланяли на добрата ми репутация и не биха се усъмнили, че раздавам фиктивно пари, биха се подлъгали", притеснява се журналистът.

"Нещата излязоха извън контрол в много отношения, цензура, разпъване на обществени личности във виртуални бесилки без причина", добавя родиоводещият. Самата Розберг е писала за случилото се във Facebook.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase