Снимка: Bulgaria ON AIR

Търсенето на бързи кредити се е увеличило през последните 3 месеца. Оказва се, че хората с ниски доходи все по-трудно успяват да разпределят средствата си от заплата до заплата. Теглим ли бързи кредити за подаръци покрай празниците?

"За съжаление - да, но не само за купуване на подаръци, тази тенденция започна да се увеличава преди 3-4 месеца, когато инфлацията натисна доходите на хората, особено на тези, които са с по-ниски доходи. Голяма част от тях не можеха да връзват семейния бюджет и решиха, че ще прибегнат към бързи кредити, за да покрият ежедневни разходи", каза кредитният консултант Тихомир Тошев в студиото на "България сутрин".

По думите му това е голяма грешка.

"Хората теглиха по-големи суми, което при бързите кредити означава, че задлъжняваме с най-скъпия кредитен продукт, освен това го разтягаме за по-дълъг период. В момента фирмите за бързи кредити дори предлагат по-големи суми. Преди беше нормално да се тегли кредит до 400 лв., сега обаче има предложения за 5-6 хиляди. Когато вземем тази сума и хората изпитват затруднение в това да ги връщат, някои от тях теглят втори кредит, за да покриват първия", допълни Тошев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е имал консултация с хора, които имат дори по 6-7 кредита.

"Бяха влезли в една спирала, в която вече не можеха да връщат. Най-лошото е, че когато започнаха да забравят вноските по тях, те вече ще са и с лошо кредитно досие и оттук нататък имат банково кредитно ограничение. За тези хора почти няма шанс да се намери решение за тях. Бързите кредити трябва да са за нещо наистина необходимо, да се теглят не повече 500 лв.", категоричен е кредитният консултант.

Тошев поясни, че процентът на хората, теглили бързи кредити, е с 30% повече от миналата година.

"Ние виждаме и ръст на лошите кредити при бързите кредити. Там статистиката показва, че 20% от тях се влошават. Това ще продължи, за съжаление. Кредитната карта е продукт, който ни позволява, когато ни трябват спешно пари, да я използваме. И при нея лихвите по оскъпяването са в пъти по-ниски от бързите кредити", добави експертът.

А при потребителските и ипотечните кредити лошите вече са под 2%.

"Там е рекордна година, 2022 година бие всички рекорди по потребителското и ипотечното кредитиране. Това са хора със средни и по-високи доходи. Те обикновено си правят добре преценката. Спазват правилото не повече от 30% да ходят по вноската по кредита. А и сме с едни от най-ниските лихви при тези кредити", каза още Тихомир Тошев.

От думите му стана ясно, че покрай Черния петък сме похарчили с 30 млн. лв. повече от миналата година.

"Най-хубаво е да знаем още през септември колко пари ще похарчим за Коледа. За съжаление, в България семейното бюджетиране все още не е много популярно, но ако влезете в големите търсачки ще видите, че има над 50 предложения, които помагат на хората да управляват семейния си бюджет. Но ние се учим по-бавно и все пак трябва да знаем на месец колко пари ще отделим за храна, ток, парно, колко ще спестим", коментира той.

И призна, че има доста хора, които са останали без спестявания.

"Хората, които са със средни или по-високи доходи, са активни на пазара на имоти, въпреки високите цени, където има ръст на цените около 15-20%. И не очаквам спад на цените на имотите. Има голяма група хора, които търсят жилище и една по-малка група, която би продала жилище в момента. Единственото положително е, че те спряха да растат", подчерта Тошев.

Попитан дали ще се покачват лихвите по кредите, той отговори: "Такава е тенденцията в цял свят. Няма да са много високи, ще има и лек ръст по ипотеките. От средата на годината най-вероятно ще видим и предложение за лихви по депозитите. И няма риск да си държим спестяванията в левове. Ориентацията от повечето политически сили е ясна - ще вървим към еврозоната."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase