Градската среда, а и всяка обкръжаваща среда в България е недостъпна за хората, които имат проблеми с придвижването. Десетилетия наред тези хора са били крити от обществото. Хората в инвалидни колички винаги са на последния ред в дневния ред на обществото", заяви основателят на фондация "Достъпният свят" Иван Анчев в ефира на "Денят ON AIR".

Според него най-доброто нещо, което може да бъде направено, е "да се преборим за достъпна среда, за да могат тези хора да бъдат социално и икономически интегрирани в обществото, а не да разчитат на помощи".

Той посочи, че в София и няколко други града се правят някои неща в положителна посока, но не са достатъчни. "Нещата се правят на парче. Тротоарите  не са приоритет на нито един управник през последните десетилетия в София", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.  

Анчев констатира още, че в София има едва 3-4 специализирани места, където могат да гласуват хората с увреждания. Поради тази причина те са принудени да разчитат на доброволци, които да им помогнат да се качат по стълбите.

Вижте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase