ТЕЛК доживот ще се дава за още 31 заболявания. С тези готвени промени хората няма да се разкарват за преосвидетелстване на всеки 3 години.

"Мога да поздравя предишното правителство, че имаше смелостта да започне и да върне възможността на хората да получават подкрепа, а това правителство да го завърши на този етап. Надявам се да бъде одобрено от МС. Промени се изчисляването на вид и степен на увреждане и неработоспособност. Преди това беше отнето. Хората с множество заболявания с под 50% не получаваха съответната оценка, която можеше да им даде шанс да бъдат подкрепени от държавата. Сега това е възможно", заяви председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева в "България сутрин".

Въпреки добрата новина, от Фондацията "Живот със Синдром на Даун" пък се сблъскват с друг проблем - промяната в Наредбата за медицинска експертиза в раздел "Генетични аномалии".

"Тази промяна за хората със Синдром на Даун е факт от 16 юли 2021 г. Това, което се случва, е, че ТЕЛК комисиите не могат да работят по тази наредба и не желаят. Виждаме една голяма некомпетентност и липса на контрол от страна на Министерството на здравеопазването. Все още ТЕЛК комисиите си позволяват своеволия, дискриминация към нашите деца и лично отношение", каза председателят на фондацията Силвена Христова пред Bulgaria ON AIR.

"Притеснява ме личната помощ благодарение на чуждата помощ. Личният асистент може да подкрепи детето качествено, съобразно часовете, които се отпускат. Проблемът е във формуляра, който се попълва - излиза така, че едно дете със Синдром на Даун не може да получи 8-часова подкрепа, защото не е на легло. Нашите деца с ментални дефицити имат нужда не само от 8 часа, а 24-часова подкрепа", каза още Христова.

Според нея наредбата позволява субективно тълкуване.

"Тя позволява преценката да бъде личностна. В ТЕЛК комисиите състояние на Синдром на Даун не се пише като  основна диагноза", поясни председателят на Фондация “Живот със Синдром на Даун”, допълни гостът.

Гледайте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase