Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Десетки украински бежанци, настанени в хотели на територията на община Несебър, излязоха на мирен протест в центъра на курортния комплекс "Слънчев бряг". С мирната демонстрация те изразиха желанието си да не бъдат преместени в държавни бази.

Oще по темата
Протестиращи заявиха, че пет дни преди края на програмата те не знаят каква е съдбата им, къде ще бъдат настанени, с какво ще бъдат извозени, накъде ще продължат.

След 15 ноември, когато приключва програмата за настаняване в частни хотели, те трябва да ги напуснат и да бъдат преместени в държавни бази.

"Искаме да останем тук. Голяма част от децата вече посещават местни училища и детски градини, където се интегрират. Не мога да се върна в Украйна. Аз съм от Николаевска област и сега там е страшно. Страхувам се да се върна. Много е сложно", каза протестираща и заяви, че благодари на българското правителство за грижите.

Елена Андонова, управител на шест хотелски бази в курорта "Слънчев бряг" и в Свети Влас, каза за БТА, че в обектите, които управлява, са настанени близо 1200 украински бежанци. Част от приютените са пристигнали още през март. Става въпрос предимно за майки с малки деца и възрастни хора.

"Това, което притеснява бежанците, както и нас, хотелиерите, е че нямаме никаква яснота какво ще се случи след 15 ноември. Хотелиерите сме входирали предложение - при равни условия да си подадем ръка с държавата и програмата да продължи в този си вид, т.е. съгласни сме да приемем условията, които държавата ни постави, за да останат по местата, където досега са настанени украинските бежанци. Нямаме отговор на нашето предложение все още. Всички тези хора са тук на протест, защото не знаят след 15 ноември към кои бази ще бъдат насочени, как ще се случи извозването, нито при какви условия. Има хора, които от неизвестността, от притеснение, си събраха багажа и поеха към други държави. Повечето тръгнаха към Румъния", посочи Андонова.

Тя каза, че според хотелиерите вероятността да има нова бежанска вълна е голяма предвид лошата обстановка в Киев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Една българка!

преди 1 година

Като не им харесва у нас и имат претенции да си ходят в Украйна тия мизерници! Нагли, противни, хора! За нас българите не дава толкова държавата ни колкото за тия, като на курорт са по хотелите ни, всичко им е безплатно!

77

Анонимен

преди 1 година

Във вчерашните новини мисля писаха за жена-българка, която живее на полето сред чакалите. И това не е единичен случай! А тези не щяли да се местят от хотелите. Срамота! Заслужавате да ви преместят в Украина, не в държавни бази, неблагодарници такива. Не сте на дълга почивка, а бежанци. Много други на ваше място биха се радвали да живеят там, където вие отказвате.

76

...

преди 1 година

Бой с камъни по тая *** ***

fallback