Очаква се мигрантският натиск към България да се засили още повече през зимните месеци, смятат бивши вътрешни министри след инцидента с убития полицай на границата ни с Турция.

"Не за първи път на нашата граница се стреля от трафиканти. Интересно е обаче, че хората в това село до инцидента говорят как всеки ден виждат по 10-20 души. Щом цялото село го знае, сигурно и полицията знае, или граничарите. Когато се стреля, сигурно не е мигрант, който ходи с оръжие, а самите трафиканти, свързани с канала, който минава оттам", заяви директорът на Центъра на близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Според него само разследването ще установи дали стрелбата е от турската, или от българската страна, но реакцията на турците е много странна, защото, когато има стрелба, независимо къде е по границата, те би трябвало да реагират.

"Една граница не може да се пази само от едната страна. Не виждам активна роля на турците в запазването на тази част от нашата граница. Дали това се прави нарочно, това турците трябва да го обяснят на нашата власт. Явно има нещо, което е гнусно в този случай. Защо продължават да минават от същите участъци? Явно някой не иска да ги спира или на някого се плаща да не ги спира", категоричен е гостът на Bulgaria ON AIR.

По думите на д-р Абуаси двама души, които да патрулират, не са достатъчни на границата и има някакъв пропуск в случая, за който не е ясно дали е свързан с човешкия ресурс или с вид корупция.

Той смята, че самата ограда не може да пази и трябва да има достатъчен човешки ресурс за тази цел.

"Говорим за каналджии. Защо са стреляли, това е въпросът, и кой има това оръжие. И нашите граничари могат да стрелят по мигрантите. Той може да стреля и да каже, че е бил застрашен. Той може да стреля и тогава деца да умират от тази работа, жени да умират, няма в случая ясни критерии", обясни гостът.

Той е на мнение, че корупцията е във всички етажи на властта и не е изключено и по границата да има корупция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase