Снимка: БГНЕС

Задържан е извършителят на стрелбата на границата с Турция, обяви пред БНТ посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок. Тя е съобщила новината на ръководството на МВР в телефонен разговор.

Посланик Секизкьок коментира стрелбата, при която загина сержант Петър Бъчваров. В интервю пред новините на националната телевизия дипломатът заяви, че разследването от страна на турската прокуратура вече е започнало и на границата се намира голям екип, който работи по всички възможни версии. Според нея обаче трябва да бъде изяснено дали наистина става дума за стрелба при трафик на бежанци.

Още по темата
"От 5 сутринта съм на крак, защото лично турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу ми се обади, за да ми съобщи за случилото се. През деня продължиха срещните българските власти, на които обсъдихме какво можем да направим Веднага щом разбрахме за случилото се, на място бяха изпратени екипи на Жандармерията, командоси и специално обучени полицейски кучета. За нас отношенията ни с България на тема "Сигурност" за ключови и сме изключително доволни от постигнатото в следствие на сътрудничеството между двете страни“, посочи турският посланик у нас.

Тя увери, че Турция прави всичко възможно за подсилването на границите в борбата с мигрантите.

По думите на Н. Пр. Айлин Секизкьок раследването от страна на Прокуратурата в Турция вече е започнало. „Към настоящия момент на границата се намира голям екип, който работи по всички възможни версии за причината за случилото се. Надявам се, че в най-скоро време ще разберем каква е тя - има ли организирана престъпна група, която стои зад стрелбата; има ли и други причини за тази стрелба, защото до този момент не е имало подобни случаи“.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов потвърди пред bTV, че им задържан заподозрян за убийството на българския граничен полицай.

"Задържали са двама души – един извършител и един помагач. Те не са турски граждани. След разпита ние ще командироваме екип от следователи на място, за да се запознаят с материалите и ще поискаме екстрадицията на тези две лица и да бъдат съдени у нас. Установява се какви са. В непрекъсната комуникация сме с турската прокуратура", заяви Сарафов.

Инцидентът стана снощи около 20:35 часа, когато неустановено лице стреля по съвместен наряд на Гранична полиция и военнослужещ, който изпълнява задълженията си по охрана на границата в района на село Голям Дервент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase