Снимка: архив, БГНЕС

Около 500 лозари от цялата страна ще излязат днес на протест, съобщи "Национално сдружение на българските лозари" (НСБЛ). От организацията настояват управляващите в лицето на Министерството на земеделието (МЗм) и Народното събрание да обърнат внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява "един от най-тежките си периоди".

Протестът ще се състои пред сградата на МЗм в столицата и ще продължи два часа - от 13:30 до 15:30 часа.

Като причини за протеста "Национално сдружение на българските лозари" изтъква липсата на каквато и да е прозрачност и систематичност в работата на МЗм, липсата на политики и цялостна визия за оцеляването и развитието на българското лозарство, липсата на защита от страна на държавата на родното грозде по време на гроздобера от субсидирания внос, нежеланието на МЗм да издейства на лозарството статут на приоритетен сектор години наред и връщането в държавните органи и институции, свързани с лозарството, на лица, компрометирани повече от десетилетие и имащи основна вина за състоянието на бранша.

НСБЛ припомня, че България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството с 13,50 евро/декар годишно. В останалите страни членки субсидиите достигат 200-300 евро/декар годишно. Това поставя българските лозари в крайно неконкурентно положение, имайки предвид един от основните принципи на ЕС за свободно движение на стоки и услуги, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase