По повод десетата годишнина от създаването на платформата за грамотност "Как се пише" и Деня на будителите, в продължение на 10 дни ще бъдат качени по 10 важни правила в българския език.

"Тези 10 групи от по 10 правила ще бъдат публикувани само в делничните дни. Започваме на 1 ноември и приключваме на 14 ноември. Постарали сме се да съберем 100-те най-важни правила в българския език. Разбира се, правилата, които трябва да спазваме, говорейки и пишейки книжовно, са много повече", каза създателят на платформата за грамотност "Как се пише" Павлина Върбанова пред Bulgaria ON AIR.   

По думите ѝ няма как да минем без правилата за пълен и кратък член, бройната форма, правилата за главни и малки букви.

"Една голяма група правила за слято, полуслято и разделно писане създават неимоверни трудности на пишещите българи, включително и на специалистите", даде пример тя.  

"Немалко от правилата са трудни за прилагане. Ние искаме да обърнем внимание на личната езикова култура на всеки човек. Всяка група от тези 10 правила ще бъде придружена от по 2 задачи. Двете задачи са със затворен отговор. Една по-лесна и една по-трудна. За първата задача ще има само един верен отговор, а за втората задача няма да обявяваме колко са верните отговори", посочи още Върбанова.

Нейното мнение е, че българите имат доста езикови затруднения и им е трудно да намерят отговори на въпросите.

"Българският език за определена част от обществото все още представлява ценност. Иска ми се, когато се говори за българския език в публичното пространство, повече да се обяснява и по-малко да се назидава. Будителят е човек, който събужда у нашите сънародници желание да се образова и да повишава своята култура", заключи Върбанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase