Депутатите приеха решение за ускоряване на процеса по приемане на еврото. Ще плащаме ли скоро в европейската валута?

"Изследването, което ние направихме и беше цитирано в парламента като едно от най-обхватните до този момент, показва и опита на останалите страни, които вече са част от еврозоната, че плюсовете са повече", каза зам.-деканът на факултета и ръководител на Катедрата "Икономика" в СУ доц. д-р Димитър Златинов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
"Практиката на страните, които са въвели еврото, показва, че увеличението на цените е минимално. То е средно 0,3%. Ситуацията в момента е много по-турбулентна, ние имаме по-високи инфлационни темпове в резултат на други фактори, така че едва ли едно въвеждане на еврото би довело до сериозен ръст на цените", допълни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Доц. Златинов подчерта, че ще се спази фиксираният курс към еврото. "Практиката, която наблюдаваме, не поставя съмнения в тази посока. И другата промяна - нашата Централна банка ще започне да участва пълноправно в решенията на ЕЦБ", посочи доц. Златанов.

Доц. Ралева поясни, че превалутирането се извършва по официалния валутен фонд, след което става закръгляне.

Попитана дали хората трябва да имат притеснения, че ако дадено нещо в момента струва 1 лев, то след това ще струва 1 евро, доц. Ралева отговори: "Няма основания за това, трябва да сме наясно, че е важна информационната кампания. Важно е и какви ще са контролните механизми. Има риск от увеличение на цените, но той не засяга еднакво различните стокови групи. Практиката показва, че повече нарастват цените на някои услуги, докато за групата на хранителните и промишлените стоки увеличението е минимално."

Доц. д-р Златинов смята, че поскъпването ще зависи от нивата на конкуренция.

А какво ще се случи с всички кредити, които са изтеглени в левове?

"Хората трябва да са спокойни, превалутирането ще стане по същия начин, както превалутирането на стоките. Значителна част от кредите вече са в евро, така че не се очаква някакъв ефект. А предизвикателствата пред нас са за това как ние да се адаптираме и включим в еврозоната, и в същото време да функционираме успешно", каза още икономистът.

Според нея членството в еврозоната ще бъде и стимул за търговията, защото намаляват и транзакционните разходи.

По думите на доц. Златинов отлагането на влизането ни в еврозоната ще зависи от икономическата ситуация.

Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

143

Ханко

преди 3 месеца

Имам познати които живееха в страни където преминаха на евро и те казват примерно ако един сандвич е струвал две марки да речем че те се сравнявали на 1,60 евроТака се е продавала някъде около един месец но след това са го изравнили на две евро и вече се 40 цента на зад така се е постъпвал с всичките стоки и изравнявали са ги и ето ти е една ужасна инфлация която изпразва джоба на бедните хора

142

Доцентът не е прав

преди 3 месеца

Няма да има проблем с фиксирани услуги. Например ако токът струва 20 лева ще стане 10 евро. Всички оператори, телекоми и пр. ще спазят превалутирането точно. Проблемът е в дребните търговци, които не работят с фиксирани цени. Те със сигурност ще закръглят мнооого нагоре, защото тях няма какво да фи спре. Възможно е същото да се случи и в големите вериги. Така че допълнителна инфлация ще има.

141

pb

преди 3 месеца

Левът отдавна е зависим от еврото - валутният борд се сформира 97-*** и беше обезпечен с немски марки. Ако разкараме таксите за превод ще се залеем с евтин внос от по-ефективни икономики, а разните му монополи и картели ще го видят като картбланш да си 'коригират' цените.