Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Влошаването на нивата на рефинансиране на българския дълг се дължи главно на външни фактори, но нашата вътрешна политика не помага. Това, което даже започва вече наистина да пречи, е отдалечаването на перспективата за влизане в еврозоната и приемането на еврото от 1 януари 2024 г. Разочароващо е да видим такава импотентност в политическата класа от гледна точка на невъзможността да се обедини върху някакъв национален приоритет. От това печели само популизмът. Влизане в еврозоната е стабилен приоритет, около който да се обединят политическите сили. Това каза Красимир Катев, бивш заместник-министър на финансите, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Политическата нестабилност и неяснотата ще има ли правителство доведе до безпрецедентни нива на последния аукцион за държавни ценни книжа.

„Няма място за паника, но очевидно се оскъпява драматично бюджетният лихвен разход, което е още един утежняващ фактор за бюджетния дефицит”.

 „Според мен все още има шанс да влезем в еврозоната в началото на 2024г.”, каза Катев и допълни, че в момента  на политическа и конюнктурна основа има по-голямо желание да се направи компромис. Ние ще бъдем тествани към края на април 2023 година и ако сега има воля да се направи редовно правителство, има шанс да хванем последния влак за еврозоната.

„Ако изпуснем датата 1.1.2024 г. не означава, че никога няма да влезем в еврозоната, но възможността за съществено забавяне е много голяма”, каза гостът.

Критично важно е да приоритизираме влизането в еврозоната, защото след като България влезе там, самата еврозона и фискалните правила на ЕЦБ ще играят ролята на усмиряващата риза, на лошия полицай, защото българският политически елит има нужда от такъв възпиращ фактор.

„Ако продължим да си играем така популистки с дефицитите, има вероятност и никога да не влезем в еврозоната”, предупреди Катев.

България е обречена доста години да се управлява от фрагментирани коалиционни правителства или да минава през цикли на по-чести избори, което носи нестабилност за бизнес средата. Затова е важно България да направи всичко възможно, за да влезе в еврозоната.

Дори този парламент да е временен, е много важно да приеме бюджета за 2023 година, подчерта Катев.

Този период на висока инфлация, в който в момента се намираме, е пикът и след това трендът ще е низходящ. Прогнозите и за еврозоната, и за България са инфлацията да падне драматично следващата година. За България се предвижда 2023 г. да завърши с 4,1% инфлация, каза още събеседникът.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase